Mike Patton vaatimattomana: ”Jokainen tyyppi jokaisesta bändistäni on taitavampi kuin minä”

6.4.2021 12:08

Mike Patton tunnetaan yhtenä rockmusiikin monipuolisimmista laulajista ja valovoimaisimmista keulakuvista. Tätä taustaa vasten on hauska kuulla, että mies on vanhemmiten yltynyt jopa nöyräksi ammatissaan. Tällainen asenne tulee ilmi esimerkiksi tuoreesta Forbesin haastattelusta, jossa Patton kertoo vaikutteistaan.

Pattonilta kysytään artikkelissa, onko hän kenties Tom Waitsin suuri arvostaja, minkä mies myöntää auliisti todeksi. Hän jatkaa yhtyetovereidensa ohjeistavan häntä usein studiossa tyyliin ”pistä vähän enemmän Tom Waitsia tai Tom Arayaa tai Nancy Sinatraa siihen lauluun”. Patton kun ei ole juuri musiikin teoriaa opiskellut, joten tämänkaltainen neuvominen toimii paljon paremmin kuin teknisempi kielenkäyttö.

”En osaa nuottejakaan, en puhu sitä kieltä. Niinpä työskentelen tarkoituksella itseäni parempien muusikoiden kanssa. Jokainen tyyppi jokaisessa bändissä, missä olen soittanut, on taitavampi kuin minä. He tietävät musiikista minua enemmän, ja he opettavat minua”, Patton sanoo.

”Kuunteleminen on yksi vaikeimmista asioista, mitä muusikko voi oppia. Kun saavutat joitain asioita, alat herkästi luulla, että tiedät kaikesta kaiken. Tosiasiassa et tiedä paskaakaan. Tärkeintä on pitää korvat auki ja mieli avoimena. Kuuntele muita, niin tulet paremmaksi.”

Ei hullumpi ohje ollenkaan. Pattonin uusin hengentuote on Tomahawk-yhtyeen Tonic Immobility -albumi, jonka Kimmo K. Koskinen arvioi Soundissa 3/21. Lue levyn arvostelu täältä.

Lisää luettavaa