Millaista oli soittaa Alexander the Great lopulta keikalla? Iron Maiden -rumpali Nicko McBrain kertoo

5.1.2024 15:20

Iron Maidenin rumpalisuuruus Nicko McBrain ennätti Classic Rockin haastateltavaksi kertomaan hieman yhtyeensä rundihommista, terveyshuolistaan sekä Power Trip -jättifestivaalistakin. Puheenaiheeksi nousi heti alussa Alexander the Great -kappale, joka kuultiin Maidenin viimeisimmällä kiertueella ensimmäistä kertaa livenä. Tämä oli huomionarvoinen hetki, sillä vuonna 1986 julkaistu biisi on yksi fanikunnan suurista suosikeista, mutta jostain syystä se on pidetty kaikki nämä vuosikymmenet pois keikkasetistä.

Siispä millaista oli esittää tämä lähes kymmenminuuttinen eepos yleisön edessä? McBrainin mukaan kokemus oli suuri hetki paitsi yleisölle myös bändille itselleen.

”Se oli mahtavaa. Harjoituksissakin kaikilla oli hymy huulilla, se oli ihan maagista. Sillä hetkellä, kun soitimme sitä treeniksellä, kaikki miettivät vain että ’miksi jätimme tämän sivuun niin pitkään’. Kaikkihan olivat pyytäneet sitä kappaletta, erityisesti kreikkalaiset fanit. Kaikki ovat halunneet kuulla sen livenä, joten puhalsimme pölyt biisin päältä ja nyt sitä saattaa tulla vakio-ohjelmanumero settiin!” McBrain sanoo ja jatkaa:

”Kun puhutaan settilistasta, teemme sen suhteen kuten itse haluamme emmekä niin kuin uskomme fanien haluavan. Fanit eivät ohjaile meitä, mutta tiedämme mitä he haluavat, ja on mahtavaa nähdä sitten heidän reaktionsa.”

Alexander the Great kuultiin myös Suomessa, kun Maiden vieraili Tampereella viime kesäkuussa. ”Sitten tuli se keikan kohokohta, kun Somewhere in Time -levyn päättävä eeppinen Alexander the Great, jota yhtye ei ole koskaan aiemmin soittanut ennen tätä kiertuetta, pärähti käyntiin. Tätä hetkeä ovat lukuisat fanit odottaneet vuosikausia ja myös bändi itse tiesi, miten iso asia biisin esittäminen on – olihan kappaleelle tehty ihan oma kiertuepaitakin. Ja hienosti ja kylmiä väreitä nostattavasti se soikin, mitä nyt Dickinson taisi yrittää lähteä laulamaan pitkän instrumentaaliosion jälkeen lähtevää viimeistä säkeistöä liian aikaisin, mutta onneksi mikrofoni oli pois päältä. Tai siltä tilanne ainakin kaukaa katsomosta käsin näytti”, Vesa Siltanen kirjoitti tilanteesta arviossaan. Lue koko keikka-arvio täältä.

Lisää luettavaa