Mitäs ihmettä? Pirkanmaan omalaatuisin festivaali tarjoaa musiikin ohella karjankutsunta- ja huilutyöpajoja

Heinäkuussa Urjalassa järjestettävä Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali laajenee tänä vuonna ennakkoklubien muodossa myös Helsinkiin ja Tampereelle.
4.4.2023 08:22

Persoonallinen Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. 14.–16.7. Urjalan Nuutajärvellä juhlittavan tapahtuman lähes sadan erilaisen ohjelmanumeron joukosta löytyy musiikkia, taidetyöpajoja, yhteisötaideteoksia, osallistavia esityksiä sekä performansseja. Lammen rannalla järjestettävän festivaalin ohjelmistosta löytyy muun muassa karjankutsunta- ja huilutyöpajoja ja paljon muuta omituista.

Musiikkitarjonnasta pitävät huolen muun muassa nössöpunkbändiksi itseään tituleeraava Teini-Pää, avaruusrokkia soittava Hidria Spacefolk, punkyhtye Sur-rur, jazzia ja klassista yhdistelevä Mikko Sarvanne Garden sekä liettualainen, surf-musiikkia ja punkia sekoitteleva Shishi. Festivaalin artistikattauksessa halutaan lisäksi nostaa esiin uusia kokoonpanoja, jolla ei vielä ole levytyssopimusta tai keikkamyyjää. Oma esiintymisalue on varattu myös tekno- ja house-musiikille.

”Mitäksien” tarkoituksena on kannustaa myös festarivieraita esiintymään tapahtumassa itse. Kävijöillä on mahdollisuus järjestää vaikka omia työpajoja ilmoittamalla niistä tapahtuma-alueen ilmoitustaululla. Vieraiden vapaassa käytössä on lava, jolta löytyy soittimia sekä pieni äänentoistojärjestelmä erilaisia musiikki-, puhe- tai muita luovia esityksiä varten.

– Meidän mielestämme hyvissä juhlissa pitää olla tarina, joka elää vuorovaikutuksessa vuorokaudenaikojen ja juhlijoiden kanssa. Isoissa juhlissa valtaosa ihmisistä ei entuudestaan tunne toisiaan, minkä vuoksi pyrimme luomaan vapautuneen ja yhteisöllisen tunnelman, joka kannustaa kävijöitä pelkän taiteen kuluttamisen lisäksi osallistumaan, oppimaan ja luomaan itse, kuvailee festivaalin tuottaja Jarkka Palonen.

Tapahtuma-aluetta kutsutaan Mitäs-maaksi, josta löytyy kuusi esiintymisaluetta. Vapaaehtoisvoimin järjestettävään tapahtumaan odotetaan saapuvaksi 1500 vierasta.

Tämän vuoden uutuutena on Helsingissä ja Tampereella järjestettävät ennakkoklubit.

Helsingin Teurastamolla järjestetään 6.5. Kevätuhri-ennakkotapahtuma, jonka ohjelmistoon sisältyy vaihtoehtomusiikkia, elektronisen musiikin dj:itä ja sirkustaiteilijoiden esityksiä. Tapahtumassa esiintyy muun muassa  harmonikansoittaja Antti Paalanen, berliiniläiselle Jazz-O-Tech-labelille levyttävä Aki Himanen ja Aleksi Kinnunen,  helsinkiläinen taide-pop-yhtye Kolibre sekä dj:t Antti Salonen, Jeku ja Suski.

Tampereen-ennakkotapahtuma järjestetään 12.5. yhteistyössä paikallisen uuden musiikin ja visuaalisen taiteen kollektiiviin Swägin kanssa. Hiedanrannassa vanhan muovitehtaan tiloissa esiintyy muun muassa omintakeiset rap-artistit Draama-Helmi ja Dxxxa D, syntetisaattoriduo Sekret Teknik sekä dj:t Ender, KeFF, Joonas Aleksi, DrS, PdLc ja Peik.

Sekä festivaalin että ennakkotapahtumien  lippuja voi ostaa festivaalin kotisivujen kautta.

Edit: lisätty tieto myös Tampereen-ennakkoklubista. 

Lisää luettavaa