Muusikot huomio: Duff McKagan antaa viisi vinkkiä, joiden avulla voi tulla hyväksi basistiksi

AOP

Guns N’ Rosesin Duff McKagan keskittyy tällä hetkellä vaihteeksi soolohommiin. McKagan julkaisee Tenderness-nimisen sooloalbumin 31. toukokuuta, ja täältä voi kuunnella, millaista jälkeä basisti on saanut aikaiseksi omillaan. Tenderness on sikäli merkillepantava tuotos, että vaikka McKagan on ollut mukana ties kuinka monessa bändissä Gunnareiden ohella, hänen edellinen virallinen soololevynsä julkaistiin niinkin kauan sitten kuin vuonna 1993.

Soololevyn myötä McKagan keskustelee paljon myös median kanssa, ja Musicradar julkaisi juuri artikkelin, jossa mies kertoo viisi vinkkiä, jotka auttavat nuoria basisteja tulemaan paremmiksi hommassaan. Jutussa on mukana tietysti myös miehen mietteitä tulevasta levystä sekä ylipäätään maailman tilasta vuonna 2019.

Duffin vinkit kuuluvat lyhennettynä seuraavasti:

1) Etsi rinnallesi hyvä rumpali – ”Äläkä soita fillejä aina, kun rumpali tekee niin. Jos haluatte oikeasti olla hyviä, suunnitelkaa ne yhdessä”, McKagan sanoo.

2) Ajattele ennen kaikkea kappaletta – ”Bassonsoitossa on kysymys groovesta. Bändinne on syvältä, ellette sinä ja rumpalinne saa hommaa toimimaan. Bändi on vain niin hyvä kuin sen rytmisektio on.”

3) Opettele Larry Grahamin (Sly and the Family Stone) ja Roger Gloverin (Deep Purple) kuvioita – ”Myös John Paul Jonesilla on hyviä juttuja. Opettele vaikka Immigrant Song ja erityisesti ne nopeat nousevat stemmat b-osan aikana.”

4) Ole monipuolinen – ”Edellä mainitut muusikot on syytä ottaa haltuun, mutta palaa välillä kaiken alkulähteille. Tutki esimerkiksi [motown-suuruus] James Jamersonia.”

5) Löydä oma juttusi – ”Ota oppia muilta, ja tee siitä jotain omaasi. Muista myös soittaa tiukasti rumpalin ’taskussa’. Se tasku on basistille kaunis juttu.”

McKaganin tarkemmat selonteot kustakin kohdasta löytvät Musicradarin jutusta. Ei huonoja vinkkejä ollenkaan!