”Nightwish on se mikä se on Holopaisen säveltämän hyvän musiikin ansiosta” – Floor Jansen hehkuttaa yhtyeensä kipparia

https://www.youtube.com/watch?v=gX7I6sHiT0E

Viikonloppuna saksalaisilla Wacken Open Air -festivaaleilla esiintyneen Nightwishin solisti Floor Jansen valotti TotalRock Radiolle yhtyeen tulevia levytyssuunnitelmia.

– Menemme ensi vuonna studioon. Yhtyeemme kippari Tuomas [Holopainen] on kirjoittanut jo paljon uutta materiaalia. Eli ensi vuonna jatkamme kirjoitustyötä, teemme vsen almiiksi ja siitä sitten seuraavana vuonna tulemme takaisin uuden albumin kera, Jansen kertoo.

– Tuomas tekee kaiken ja johtuen siitä, kuinka hän sen tekee, en edes kehtaisi mennä väliin sörkkimään, ellei hän sano, että ”en ole tästä tai tästä aivan varma”, tai jos minulla on jotakin, jota hänen tulisi tsekata. Siinä tapauksessa teen ehdotuksia ja tiedän, että hän suhtatuu niihin avoimin mielin. Nightwish on se mitä se on hänen säveltämänsä hyvän musiikin takia.

Jansen avarsi haastattelussa myös hivenen tarkemmin Nightwishin edellisen albumin kirjoitus- ja äänitysprosessia.

– Kun teimme Endless Forms Most Beautifulia, aloitimme treeneillä, kuten varmasti useimmat muutkin bändit. Kaikilla on varmaankin omat tapansa, enkä tiedä miten asiat on tehty Nightwishissä aikaisemmin, mutta sen tiedän, että tämän albumin kohdalla istuimme kaikki alas pääasiallisesti Tuomaksen kirjoittaman materiaalin kanssa. Joukossa oli myös basistimme Marcon [Hietala] ideoita ja osuuksia. Kaikki materiaali oli lähetetty meille jo etukäteen, joten olimme tutustuneet siihen jo valmiiksi. Minun osuuteni oli soitettu pianolla ja minulla oli sanoitukset, mutta minun täytyi syventyä fraseeraukseen ja kävimme sitä Tuomaksen kanssa läpi.

– Tulin kuitenkin treenistudiolle suunniteltua aiemmin. Olin muuttanut Suomeen, siitä on nyt nelisen vuotta aikaa, ja sanoin jätkille, että ”hei, tulen moikkaammaan teitä sinne”. Musiikki oli minulle jo entuudestaan tuttua, joten kun kuulin sitä soitettavan, ehdotin että laulaisin vähän mukana, koska miksipäs ei. Se tuntui sen verran hyvältä, että treenasimme lopulta koko ajan yhdessä, ja se antoi meille aikaa päästä kappaleisiin sisälle, ja pohtimaan olivatko ne sellaisia kuin pitikin. Suurimmaksi osaksi ne olivatkin juuri sitä, mutta toisinaan kun kaikki soittavat yhdessä, vastaan tulee aina pieniä muutoksia. Itse asiassa yhdessä kappaleessa tapahtui vähän isompiakin muutoksia. Meillä oli myös kolmen laulajan etu käytössämme, joten pystyimme valmistelemaan taustalauluja ja kokeilemaan mitä tapahtuu, jos teemme näin tai jos kokeilemme tuota. Se oli todella, todella mahtavaa. Kun sitten aloitimme varsinaiset äänitykset, tiesimme jo mitä teimme. Toivon toisaalta aina, että voisimme äänittää levyn heti kiertueen jälkeen, koska kun olet vetänyt kappaleita livenä jo niin monia kertoja, ne tulevat suoraan selkäytimestä. Lisäksi alat helposti laulaa ja soittaa juttuja aina hieman eri tavalla. Mutta niin Endless Forms syntyi, ja uskon että lähestymistapamme seuraavan albumin suhteen tulee olemaan hyvin samankaltainen.

Voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan jutun ylälaidasta.