Nirvanan äänityssessioissa oli sen verran reilusti luppoaikaa, että tuottaja päätti soitella pilapuheluita muun muassa Gene Simmonsille

26.10.2023 21:06

Elossa olevat Nirvana-muusikot ja tuottaja Steve Albini vierailivat äskettäin Conan O’Brien Needs a Friend -podcastissa jutustelemassa show’n isännän Conan O’Brienin kanssa.

Puheenaiheeksi nousivat tapahtumat Pachyderm Recording Studiolla Minnesotassa, missä Nirvana oli äänittämässä In Utero -albumia vuonna 1993. Paikka oli sen verran syrjässä ja ajankohta niin talvinen, ettei äänityspuuhien lisäksi poppoolla ollut juuri mitään muuta tekemistä.

”Se oli helmikuu, keskellä talvea, keskellä ei vitun mitään”, Dave Grohl muistelee. ”Jo kävely talosta studioon, mikä oli jotain vajaa sata metriä, tarkoitti suurta pakkasenpureman riskiä.”

Jossain vaiheessa Albini päätti pirautella Kiss-basisti Gene Simmonsille.

”Esitin olevani Kurt [Cobain] soitelemassa Gene Simmonsille”, Albini kertoo. ”Simmons oli soittanut heidän manageriportaalleen, sillä heillä oli Kiss-tribuuttilevy työn alla ja Nirvana – maailman isoin bändi – kaveerasi Melvinsin kanssa. Melvins oli puolestaan tehnyt Kiss-coverin, joten Simmons oletti Nirvanankin haluavan coveroida Kissiä. Gene Simmons ei kykene käsittämään, että kaikki maailmassa eivät ole valtavia Kiss-faneja.”

Albini soitti Simmonsille samalla kun Cobain istui hänen vieressään.

”Soitin hänelle ja esitin Kurtia”, Albini muistelee. ”Tyrmäsin koko kuvio sanomalla etten voinut tehdä kaikkia päätöksiä koska olin niin epäluotettava. Kurt istui vieressäni ja kuunteli minun imitoivan häntä. [Kurt Cobainin [äänellä:] ’Tiedätkö The Wipersin?’ ’En tunne heitä’, Gene Simmons vastasi ja jatkoi: ’Tiedän Melvinsin. Rakastan Melvinsiä!'”

Päätyipä Albini soittelemaan Pearl Jam -keulakuva Eddie Vedderillekin. Tuolla kertaa mies esiintyi tuottajasuuruus Tony Viscontinina. Albini väitti kuulleensa Pearl Jamin albumin ja haluavansa Vedderin studioon yksin ”oikean bändin kanssa, sellaisten kavereiden jotka todella osaavat soittaa”.

”En oikeasti muista sananvaihtoa, mutta muistan hänen hoitaneen sen näppärästi. Hän suoriutui hyvin puhuessaan puhelimessa tuottaja Tony Viscontille, joka halusi antaa kenkää hänen bändilleen.”

Lisää luettavaa