Nirvanan Unplugged-keikasta 20 vuotta

Niin se aika juoksee. Grungeyhtye Nirvana esiintyi Sonyn studioilla New Yorkissa kaksikymmentä vuotta sitten, 18. päivänä marraskuuta vuonna 1993.

Laulaja-kitaristi Kurt Cobainin, basisti Krist Novoselicin ja rumpali Dave Grohlin muodostama kokoonpano soitti akustisen keikan, joka taltioitiin osana Music TV:n MTV Unplugged -ohjelmasarjaa.

Konsertista taltioitu MTV Unplugged in New York -levy julkaistiin Kurt Cobainin keväällä tekemän itsemurhan jälkeen vuoden 1994 lopulla.

Nirvana esitti keikalla ei-niin-tunnettua materiaaliaan sekä lainakappaleita muun muassa Meat Puppetsilta, David Bowielta ja Lead Bellyltä. Tulkinta Bowien The Man Who Sold the World -kappaleesta on jäänyt pysyvästi mieleen.

Keikan taltiointi on jäänyt mieleen monista syistä, muun muassa seesteisen ja rauhoittavan tunnelmansa vuoksi. Se oli jotain täysin uutta Nirvanan musiikkiin hurahtaneille. Bändin mukana lavalla nähtiin nykyään Foo Fightersin riveissä vaikuttava kitaristi Pat Smear sekä sellisti Lori Goldston.

Unplugged-keikka oli vähällä jäädä toteutumatta. MTV ei ollut tyytyväinen siihen, että bändi kutsui vieraakseen suhteellisen tuntemattoman Meat Puppets -yhtyeen jäseniä kanavan ehdottamien Eddie Vedderin ja Tori Amosin sijaan.

Myöskään se, että Come As You Are oli ainoa Cobainin toiveesta hautajaiskukkasin koristellussa studiossa soitetun keikan settilistalle päätynyt hittibiisi, ei miellyttänyt Music TV:n johtoa.

Konsertin päätyttyä Nirvanan kylmät väreet vielä kahden vuosikymmenen jälkeenkin aiheuttavaan tulkintaan Lead Bellyn Where Did You Sleep Last Night -kappaleesta, Kurt Cobain ajautui riitoihin ohjelman tuotantotiimin kanssa.

Tv-väki toivoi bändiltä encorea, mutta Cobain kieltäytyi sanoen, että hän ei voi pistää enää Lead Belly -coveria paremmaksi.

Kuuntele Nirvanan tulkinta biisistä alla. Tuo 20 vuoden takainen konsertti on ehdottomasti parhaita, mitä MTV Unplugged -sarjaan on taltioitu.