HIM-nokkamies Ville Valo: Metsän villipetoa ei saa kahlita urbaaniin helvettiin

Ville Valo kävi Radio Rockin Kuokkavieras-ohjelmassa Laura Vähähyypän haastateltavana. Kuuntele koko tunnin haastattelu täältä.

Valon kanssa keskusteltiin kaikesta maan ja taivaan väliltä, kuten ulkonäköpaineista, HIMin historiasta ja tulevaisuudesta sekä muusikoiden elämäntavoista yleisesti.

Itsekin katkaisuhoidossa käynyt Valo muisteli esimerkiksi aikaa, jolloin hän tajusi, että jotain on tehtävä.

– Siinä vaiheessa, kun molemmista päistä tuli verta jatkuvasti, niin ajattelin että ’hirveen hyvä homma’ ja lähdin lekurin kautta katkasuun, Valo toteaa ja analysoi hieman tarkemmin:

– Mun hörppiminen on aina liittynyt depikseen ja stressiin. Meillä oli pitkä levyprosessi takana, suhde oli mennyt vituralleen… Asioilla on tapana kasaantua ja silti on pakko jaksaa. Pakko mennä studioon, pakko tehdä levyä. Sitten kun pakkoa tulee tarpeeksi, niin jokainen prakaa jossain välissä tai löytää tavan hallita sitä. Mä en löytänyt muuta tapaa, kuin vetää bisseä. Jossain vaiheessa sitten kroppa ja aivot sanoi poks.

Se, ettei hoidossa juotu alkoholia, ei ollut Valolle tärkeintä.

– Tärkeintä oli se, ettei katkasussa saanut olla kännykkää. Olit oikeesti veks sellasesta jatkuvasta… pimpelipom, ota kantaa joka asiaan, kaikki soittaa, nyt pitää tehdä sitä ja tätä. Se on ihastuttavaa, mutta mä en pystynyt handlaamaan sitä kaikkea. Mä en osaa koskaan lopettaa ajoissa mitään.

Vähähyyppä tiedusteli, oliko taustalla yhtyeen nokkamieheen kohdistuvia paineita, onhan HIM henkilöitynyt vahvasti Valoon.

– Ehkä alitajuisesti, mutta loppupeleissä on muistettava, että tää on vaan rokkibändi eikä millään oo mitään väliä. Jos alat miettiä, kuka on vastuussa kenestäkin, voidaan miettiä, onko muusikko vastuussa yleisöstä? Onko kirjailija vastuussa lukijoista? Se alkaa mennä sellaiseksi pyörittelyksi, että sit sä et pääse enää himasta ulos. Pitää olla vähän Popeda-henkeä, että ’antaa mennä vaan ja kaasua!’

Entä onko mitään, mitä Valo katuu tai olisi jälkiviisaana tehnyt toisin?

– No… Itse asiassa ei. Kyllä tossa spekuloin, että olisko pitänyt olla tyyliin enemmän kotona tai jotain, mutta ei. Jos sä oot metsän villipeto, niin miksi haluaisit kahlita itsesi tähän urbaaniin helvettiin, Valo repeää hetken hiljaisuuden jälkeen räkäiseen nauruun.

Valo julkaisi hiljattain brittikitaristi Mark Gemini Thwaiten kanssa Abba-lainan Knowing Me Knowing You (jota Valo ei kuulemma ollut ennen kuullutkaan). HIM viettää ansaittua taukoa ainakin kesään saakka. Tämä on yhtyeelle ensimmäinen kunnon hengähdystauko 25 vuoteen.

– Sovittiin jätkien kanssa, ettei soitella toisillemme tai olla yhteydessä, vaikka se välillä sattuukin ja tekee pahaa. Tekee hyvää ladata pattereita ja ottaa etäisyyttä. Seuraava askel on tehdä uutta musaa ja totta kai sen pitäisi olla meille merkityksellistä. Ei haluta mennä edellisen levyn liukkaille ja lähteä suoraan siitä, mihin jäätiin viimeksi, vaan vähän spekuleerata, että mikä on kova juttu ja mistä me saamme kovimmat kiksit ja olisi kuulijalle uutta.

– Pizza on maailman parasta ruokaa, mutta jos vedät sitä identtistä margaritaa joka päivä koko ajan, niin kyllä se joku päivä tursuaa eri mestoista ulos. Niistäkin, mistä ei pitäisi.