Pääministeri Sanna Marin: SDP haluaa, että kulttuurileikkaukset perutaan – ”Sanon nyt suoraan”

Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti tiistaina taiteen ja kulttuurin valtionrahoituksiin kohdistuvista 18 miljoonan euron leikkauksista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti tiistaina (12.10.) linjauksen, jonka mukaan Veikkauksen rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vuoksi kulttuurin ja taiteen valtionrahoituksesta leikataan ensi vuonna noin 18,4 miljoonaa euroa. Lisäksi liikunnasta ja urheilusta leikataan 11,9 miljoonaa euroa, tieteestä ja tutkimuksesta 8,3 miljoonaa euroa ja nuorisotyöstä 4,3 miljoonaa euroa. Kulttuurikentällä tieto leikkauksista otettiin tyrmistyneenä ja järkyttyneenä vastaan ja hallitusta kritisoitiin siitä, että se kurittaa jo valmiiksi koronan pahoin runtelemaa kenttää entisestään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi linjauksen julkistamisen jälkeen hallitusryhmien puheenjohtajien eli ”viisikon” tarkastelevan järjestöjen rahoitusta vielä tarkemmin syksyn budjettiprosessissa ja etsivän ”ratkaisua asiaan”. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan rahoitustilanne oli tiedossa jo alkusyksyn budjettiriihessä eli sitä olisi voitu tarkastella jo aiemmin. Kurvinen sanoo vain toimivansa niillä rahoilla, jotka hallinnonalalle valtion budjetissa osoitetaan.

Tänään (14.10.) pääministeri Marin twiittasi, että SDP haluaa kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset kokonaan pois.

”Sanon nyt suoraan. SDP haluaa, että kulttuurileikkaukset perutaan. Myös muiden järjestöjen ja edunsaajien tilanteeseen on haettava ratkaisua”, Marin kirjoittaa Twitterissä.

Pääministeriä kohtaan on viime päivinä esitetty kovaa kritiikkiä erityisesti sen vuoksi, että tämä oli kutsunut musiikkialan edustajia illanviettoon Kesärantaan vain paria päivää ennen alaan kohdistuvien leikkausten julkistamista.

Päivitys 14.10.2021 kello 11.44: Marinin twiittauksen jälkeen myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo twiittasi, että heidän puolueensa kannattaa myös leikkausten perumista. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi Twitterissä jo tiistaina puolueen olevan leikkausten perumisen kannalla.