”Päätös rankaisee kaikkia muusikoita” – Tool, R. Kelly, Hans Zimmer, Linkin Park ja sadat muut vastustavat oikeuden päätöstä Blurred Lines -tapauksessa

31.8.2016 12:24

Pari vuotta takaperin Marvin Gayen perikunta haastoi Robin Thicken, Pharrell Williamsin ja T.I:n oikeuteen, koska katsoi kolmikon Blurred Lines -hitin plagioivan Gayen Got To Give It Up -kappaletta. Oikeusistuin ratkaisi asian Gayen perikunnan hyväksi, mikä aiheutti suurta hämmennystä ja keskustelua.

Erityisesti huomiota herätti seikat, jotka oikeus katsoi asiassa Gayen hyväksi. Usealta taholta todettiin syytettyjen hyväksi, ettei näillä kahdella kappaleella ole mitään yhteistä melodisesti, rakenteellisesti tai lyyrisesti. Kappaleissa ei edes soiteta kahta samaa sointua samassa järjestyksessä. Tuomioistuin kuitenkin katsoi Blurred Linesin ”tunnelman ja fiiliksen” kopioivan Got To Give It Upia. Gayen perikunta sai korvauksia 5 miljoonan dollarin edestä ja puolet kappaleen tekijänoikeuksista.

Thicke ja Williams jättivät valituksensa päätöksestä tuomioistuimelle viime viikolla. Heidän tukenaan on 212 artistin ja yhtyeen allekirjoittama selonteko, jota tuomioistuin voi käyttää asiantuntijalausuntona tapauksessa. Selonteon ovat allekirjoittaneet muun muassa säveltäjä Hans Zimmer, r’n’b-artisti R. Kelly, tuottaja Danger Mouse, Weezer-yhtyeen Rivers Cuomo sekä Linkin Parkin, Toolin ja Earth, Wind & Firen jäsenet. Asiasta uutisoi Hollywood Reporter.

Selonteossa todetaan ”päätöksen rankaisevan kaikkia muusikoita, jotka ovat saaneet inspiraationsa ja innoituksensa jonkun toisen tekemästä musiikista”. Samasta asiasta kolumnoi tuoreeltaan myös Soundin Arttu Tolonen.

”Kaikki musiikki kumpuaa aiemmasta musiikista, erityisesti tietyissä genreissä. Mikäli raja inspiraation ja kopioimisen välillä häivytetään, päätös vaikuttaa ratkaisevasti luovuuteen ja luovaan prosessiin”, selonteon lakiteknisestä puolesta vastaava asianajaja Ed McPherson.

Koska oikeuden päätös nojaa vahvasti ”fiilikseen” ja ”grooveen”, selonteossa huomautetaan, että Gaye itse otti vahvasti vaikutteita Frank Sinatrasta, Nat ”King” Colesta, James Brownista ja monista muista, aivan samoin kuin Thicke ja Pharrell ovat ottaneet vaikutteita Gayesta.

”Voimme vain kuvitella, millaista musiikkia olisi syntynyt, jos David Bowie ei olisi imenyt vaikutteita Shirley Bassielta. Tai jos Elton John ei olisi ottanut vaikutteita Beatlesiltä, joka puolestaan otti vaikutteita Chuck Berryltä.”

Myös Ed Sheerania vastaan nostettiin hiljattain samankaltainen syyte, kun folk pop -artistin Thinking Out Loud -hitin väitetään olevan kopio Marvin Gayen Let’s Get It Onista. Tässäkin syytteessä vedotaan siihen, että Sheeran on varastanut kappaleen ”ytimen”. Sheeran oli jo aiemmin keväällä saanut syytteen plagioinnista, kun Matt Cradlen Amazing-kappaleen säveltäjätiimi katsoi Sheeranin Photographsin olevan heidän kappaleensa kopio. Syyttäjän asianajajana toimii tässä tapauksessa Richard Busch. Sama mies, joka edusti Marvin Gayea Blurred Lines -tapauksessa.

Lisää luettavaa