Palefacen ja Esa Salmisen räppärin käsikirja palkittiin valtionpalkinnolla – ”Vakuuttaa myös epätodennäköisemmän lukijan kattavalla ja perehtyneellä otteellaan”

Onneksi olkoon, Karri Miettinen ja Esa Salminen!
13.10.2020 17:07

Rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen ja kirjailija Esa Salminen ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksestaan Kolmetoista kertaa kovempi — räppärin käsikirja.

Viisisataasivuinen teos on räppien kirjoittamiseen ja räppäämisen tekniikkaan pureutuva opaskirja, ensimmäinen suomenkielinen laatuaan. Se on myös rap-kulttuurin ”kronikointia, journalismia ja rytmiikan, retoriikan sekä raha-asioiden käsikirja”, joka ”ottaa tehtävänsä vakavasti”, kiitellään palkinnot jakavan opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

”Kirjan toinen tekijä Paleface on pitkän linjan räppäri. Hän on tarkastellut aihetta sisältäpäin. Teoksessa kuuluu välillä minäkertoja, välillä teksti kulkee kolmannessa persoonassa. Taiteilijaura on epäilemättä avannut ovia ja päästänyt tekijät lähemmäksi kohdettaan kuin ulkopuolinen tarkastelija pääsisi. Sisäpiiriin kuulumisestaan huolimatta teos arvio rap-kulttuurin lieveilmiöitä, kuten seksismiä ja rikollisuutta, kriittisesti. Teos puhuttelee suoraan lukijaansa, nuorta wanna-be-räppäriä, paikoin isällisesti neuvoen, paikoin räppärin itseluottamuksella röyhistellen. Kirja vakuuttaa myös epätodennäköisemmän lukijan kattavalla ja perehtyneellä otteellaan”, tiedotteessa perustellaan.

Kolmetoista kertaa kovempi näyttää lukijalle rap-kulttuurin polun marginaalista ponnistaneesta alakulttuuri-ilmiöstä hittilistojen kärkeen ja massojen suosioon. Se maalaa ison kaaren ja erottaa matkan varrelta paljon pieniä yksityiskohtia jättäen lukijalle paljon ymmärrystä ja ajattelemisen aihetta.”

Muita tänä vuonna palkittuja ovat elämäntyöpalkinnon saanut tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäki, Long Play -media, Jouko Aaltonen ja Seppo Sivonen Orjia ja isäntiä — ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla -kirjastaan, Helsingin Sanomien Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman, Anna-Kaisa Hiltunen teoksesta Euroopan porteilla — turvapaikkapolitiikan vaikeat vaiheet, Juha Kauppinen teoksesta Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista sekä Kai Myrberg ja Matti Leppäranta Itämeri ja ihminen -teoksestaan. Soundi onnittelee kaikkia palkittuja!

Lisää luettavaa