”Pelkään, että kiihkoilu ja rasismi tulevat osaksi tavallista yhteiskuntaa” – Bruce Springsteen piti haastattelussa vahvan puheenvuoron

Bruce Springsteen vieraili Marc Maronin WTF-podcastissa keskustelemassa muun muassa Donald Trumpin vaalivoitosta. Uusi presidentti on ollut Pomolle epäilemättä raskas pettymys – onhan hän ollut jo pitkään demokraattien vankka kannattaja, ja vaalitaiston tiimellyksessä hän kampanjoi näkyvästi Hillary Clintonin puolesta.

Niinpä ei ole ihme, että Yhdysvaltain nykymeno tuntuu Brucesta huolestuttavalta. Hän kertoo inhonneensa yhteiskunnallista ilmapiiriä aiemminkin, mutta nykyisenkaltaista pelkoa hän ei ole koskaan tuntenut.

”Se on niinkin yksinkertaista pelkoa kuin ’onko tämä henkilö todella tarpeeksi pätevä hoitaakseen tätä virkaa’. Vaikka unohdettaisiin ideologiat, voi kysyä, onko joku riittävän kyvykäs ollakseen asemassa, johon liittyy noin paljon vastuuta”, Springsteen sanoi.

Springsteen kertoo haastattelussa kyllä ymmärtävänsä, miksi Trump voitti. Juuri ne samat työväenluokkaiset amerikkalaiset, jotka ovat hänenkin laulujensa päähenkilöitä, ovat kärsineet globalisaation huonoista puolista työpaikkojen karattua ulkomaille. Sitten, kun tuli poliitikko, joka lupasi tuoda työt takaisin, se kuulosti sangen houkuttelevalta.

”Nämä ovat hyvin voimakkaita ja yksinkertaisia ajatuksia. Ne ovat valheita, niin ei tapahdu. Mutta jos olet joutunut rimpuilemaan viimeiset 30 tai 40 vuotta ja joku tarjoaa sinulle vaihtoehtoa, se on hyvin houkutteleva tarjous.”

Kaikkein eniten Springsteeniä huolestuttaa, että Trumpin kampanjan alhaisimmat teemat alkaisivat kantaa Yhdysvalloissa laajemmin hedelmää.

”Kun kiihkoilun, rasismin ja suvaistemattomuuden päästää valloilleen, niitä ei saa siivottua pois helpolla jos ollenkaan. Puhuttiin nyt sitten viharikosten kasvusta tai siitä, että ihmiset pitävät oikeutenaan puhua ja käyttäytyä tavoilla, joita aiemmin pidettiin epäamerikkalaisina ja jotka ovatkin sitä. Pelkään, että tuollaiset asiat vakiintuvat osaksi tavallista yhteiskuntaa.”

Sysimustalta ei tulevaisuus kuitenkaan Springsteenistä näytä. Amerikka on yhä Amerikka, hän sanoo.

”Uskon edelleen sen ihanteisiin ja teen parhaani toteuttaakseni pienenpienen osani niiden vaalimisessa.”