Peter Gabrielin So tänään 30 vuotta – Tällaisia kehuja albumi on kerännyt Soundissa läpi vuosien

30-vuotias soi edelleen mestarillisena.
19.5.2016 12:55

Päivälleen 30 vuotta sitten, 19.5.1986 Peter Gabriel julkaisi viidennen sooloalbuminsa. Etenkin Sledgehammer-hitin ja sen upean videon ryydittämänä moninkertaista platinaa myyneestä So-albumista tuli Gabrielin suurin soolomenestys.

So otettiin ylisanoin vastaan myös kriitikoiden keskuudessa, ja sitä pidetäänkin yleisesti sekä Gabrielin parhaana että myös yhtenä helpoiten lähetyttävistä albumeista.

Soundin kriitikkokuntakaan ei ole tehnyt poikkeusta. Albumin ilmestyessä Hannu Tervaharju kehui levyä Soundissa 7/1986 tähän tapaan:

So on kertakaikkiaan huikea levy. Sanoitukset ovat asioita syvästi pohtineen miehen johtopäätöksiä ihmisistä, maailmantilanteesta, tulevaisuudesta, ja ne esitetään usein tavalla johon ei ole mitään vastaansanomista. […] Sävellysten musiikillinen toteutus ei jää jälkeen teksteistä. Gabriel on haalinut levylleen tukun todellisia huipputaitajia. Kenties ihmeellisin vierailija on Kate Bush, joka henkäilee kappaleen Don’t Give Up lohdutuksen sanoja niin tehokkaasti, että Gabriel-parka on pelkkä statisti.”

Petri Silas piti albumista neljän tähden verran arvioidessaan sen osana Gabrielin soolotuotannon uudelleenjulkaisuja vuonna 2002:

”Äänitysten aikana 36 vuotta täyttänyt artisti lähestyi teksteissään maanpintaa, mutta antoi musiikin jatkaa vapaasti rajojensa etsimistä. Siinä missä megahiteiksi noussut nelisarja Sledgehammer-Don’t Give Up-Big Time-In Your Eyes takasi miehelle loppuiäksi taloudellisen riippumattomuuden, oli haastettakin tarjolla muun muassa pelottavan We Do What We’re Toldin muodossa.

Viiden tähden arvoiseksi albumin kehui puolestaan Jukka Väänänen vuonna 2012 25-vuotisjuhlapainoksen arviossaan:

So puristi Gabrielin osaamisen timantiksi niin taiteellisesti kuin kaupallisestikin. So yhdisti pyrkimyksen sisällölliseen ja tekniseen täydellisyyteen helposti omaksuttavaksi ja silti tinkimättömäksi musiikiksi. Albumilta lohkesi liuta hittisinglejä ja -videoita ja Gabrielista –  joka Genesiksen keulakuvana pukeutui muun muassa kukaksi, ketuksi ja paisekasaksi – kuoriutui tyylikäs maailmanmies ja seksisymboli.”

Ja aivan yhtä hyvältä levy kuulostaa tietenkin myös nyt 30-vuotispäivänään, joten laittakaapa soimaan! Jos ei omasta hyllystä löydy, niin tuosta ensialkuun levyn komeat singlet:

 

Lisää luettavaa