Pois tuohivirsut, kansallispuvut ja koululaisten rääkkääminen – Tuomari Nurmiolla on kiinnostavia suunnitelmia

8.5.2019 13:02

Tuleeko sinulle Kalevalasta ja kansanrunoudesta mieleen ensimmäiseksi äidinkielen tuntien pakolla suoritetty pänttääminen, tympeät juhlapuheet ja nuottipaperin makuinen kansantanhu? Jos näin on päässyt käymään, Tuomari Nurmiolla on työn alla juuri sinulle suunnattu projekti. Nurmio haluaa antaa Kalevalalle kunnon virtapiikin ja nostaa kansanrunouden korkeampaan arvoon.

Tiedote kertoo, että sanataiteilijat Juha Hurme ja Tuomari Nurmio ovat käynnistäneet Kalevalafest-hankkeen, jonka tavoite on kunnianhimoinen: suorittaa ”monitaiteellinen, -kulttuurinen ja -tieteellinen yllätyshyökkäys kalevalaisen kansanperinteen kimppuun”.

Kalevala elävänä tai kuolleena -tapahtumilla, -tuotteilla ja -tuotannoilla uudistetaan ajaton kansanrunous juhlapuheiden, kansallispukujen, tuohivirsujen, pitkäpiimäisten lausuntanumeroiden ja koululaisten systemaattisen kiduttamisen haudasta. Koko Kalevalalle annetaan riittävä sähkösokki, jotta saadaan aktivoitua sen erittäinkin elävänä säilynyt ydin tämän ajan ihmisten huviksi, hyödyksi, viisastukseksi, voimavaraksi ja viihteeksi”, kertovat Hurme ja Nurmio tiedotteessa.

Hankkeella ovat työkaluina tänä vuonna ilmestyvä Kalevala elävänä tai kuolleena -albumi, samanniminen festivaali Tavastialla sekä KaFe-klubien sarja G Livelabissa. Vuoden 2020 suunnitelmat julkistetaan myöhemmin.

30. elokuuta julkaistaan Kalevala elävänä tai kuolleena Vol. 1 -albumi. Äänitteellä esiintyvät Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Paleface & Maija Kauhanen, Paleface & Mikko Heikinpoika, Ismo Alanko, Faarao Pirttikangas & Nubialaiset, Pekko Käppi & K:H:H:L, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Suistamon Sähkö. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet tulkita omaa ristiriitaista suhdettaan kansalliseepokseemme. Kaikki kappaleet ovat uusia, nimenomaisesti tälle levylle sävellettyjä ja sanoitettuja biisejä. Albumin julkaisee levy-yhtiö Vallila Music House Oy.

Kalevala elävänä tai kuolleena -festivaali on uusi tapahtuma Helsingin kulttuuritarjonnassa. Tänä vuonna se järjestetään 20.–21.9. Helsingin Tavastia-klubilla. Festivaalilla esiintyvät levyn artisteista muun muassa Pekko Käppi & K:H:H:L, Jaakko Laitinen & Väärä raha, Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Mara Balls, Suistamon Sähkö, Faarao Pirttikangas & Nubialaiset ja Juha Hurme. Päiväkohtaiset liput tulevat myyntiin ja festivaalin tarkka ohjelma-aikataulu julkistetaan kesäkuun alussa.

Syksyllä 2019 puolestaan KaFe-klubeilla esiintyvät levylle kappaleita tehneet artistit, ja lisäksi niillä nähdään Hurmeen kirjoittamia lyhyitä teatteriesityksiä sekä tietoiskuja. Klubit järjestetään Helsingin G Livelabissa. Tarkka ohjelma julkistetaan ja liput tulevat myyntiin kesäkuussa.

Edellä mainittujen tapahtumien ja tuotteiden lisäksi syksyllä käynnistetään kirjoituskilpailu lapsille. Pieni Valekalevalakisa haastaa vuonna 2007 syntyneet ja sitä nuoremmat kirjoittamaan annetuista hahmoista tarinoita. Näistä tarinoista Juha Hurme kokoaa yhdessä sarjakuvataiteilija Kati Rapian ja dramaturgi Elli Salon kanssa kirjan, jonka julkaisija on Teos-kustantamo.

Hanketta ovat tukeneet Koneen Säätiö, Kalevalaseura, Musiikintekijöiden rahasto ja Helsingin kaupunki. Muita yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä Vallila Music House, Teos-kustantamo, Tavastia-klubi, G Livelab, Superson ja Yle. Hankkeen taustaorganisaationa toimii KalevalaFest ry.

Lisää luettavaa