”Se on osaltaan selittänyt masennusta ja arvottomuuden tuntoa lapsuudesta lähtien” – Marko Hietala kertoo tarkkaavaisuushäiriöstään

Raskasta joulua -kiertue lähtee pian taas liikkeelle. Tänäkin vuonna yksi laulajista on Marko Hietala, joka joutui viime vuonna jättämään rundin kesken sairauskohtauksen vuoksi. Nyt Hietala kertoo saaneensa tarvitsemaansa apua ja odottavansa uutta kierrosta innolla.
14.10.2022 11:15

Alkaa olla se aika vuodesta, kun Raskasta joulua -porukka käynnistelee moottoreitaan. Kiertue tuo hevijoulun 22 paikkakunnalle aikavälillä 18.11–18.12. Ensimmäisen kerran Erkka Korhosen perustama kiertue järjestettiin vuonna 2005 kolmen konsertin mittaisena. 

Yksi konserttisarjan laulajatähdistä on Marko Hietala. Hän vastaa puhelimeen talviasunnoltaan Espanjan Torreviejasta, jossa hän aikoo olla tämän vuotisen Raskasta joulua -kiertueen alkuun saakka. Hietalan perhe odottaa lasta, joka on Markon kolmas. 

Edellisen Raskasta joulua -kiertueen Hietala joutui jättämään kesken. Keskeytyksen syyksi kerrottiin sairastuminen.

– Viime vuonna iski mureneminen päälle. Sairauskohtaushan se oli, Hietala kertoo nyt Soundille.

– Kun pääkopan sisuksia on nyt tutkittu, niin tarkkaavaisuushäiriö on nähtävästi altistanut minua koko elämän.

Tarkkavaisuushäiriödiagnoosin hän sai kuluvan vuoden keväällä.

– Se on osaltaan selittänyt ahdistusta, masennusta ja arvottomuuden tuntoa ihan lapsuudesta lähtien. Vaihtuneen lääkityksen ja ammattiavun myötä treenaaminen ja keikkailu tuntuvat pitkästä aikaa hyvältä. Minulla on tosi hyvä fiilis lähteä taas kiertueelle.

Sen olen huomannut itsestäni, ettei minun kannata taata mitään. Tehdään asia kerrallaan. Jos se tuntuu hyvältä, tehdään lisää, jos tuntuu huonolta, jään lepäämään. 

Marko Hietala ei omien sanojensa mukaan ole jouluihminen. 

— Perinteisesti joulu ei ole merkannut koulun lomapäiviä ja rakkaiden kanssa olemista enempää. Päädyin mukaan kiertueelle ihan alkuaikoina, kun Erkka Korhonen oli vasta kaavailemassa koko projektia. Korhonen kysyi minua mukaan ja pidin tietysti pähkähullusta ideasta. Sovimme tapaamisen ja aloitimme tekemisen. 

— Jälkikäteen ajateltuna eihän tämä niin erikoinen idea kuitenkaan ollut. Suomihan on joulumaa ja täällä on pitkät perinteet raskaalle musiikille. Täytyy muistaa, että soitimme jo 70-luvulla Joulupuu on rakennettu -sovitusta rockbändin kanssa. Henki on seurannut sieltä asti, Hietala vitsailee. 

Hietalalle valmistautuminen Raskasta joulua -kiertueelle on enemmän fiilikseen pääsyä ja kappaleiden muistelua kotona kuin teknistä harjoittelua. Varsinaiset yhtyetreenit alkavat vasta hieman ennen kiertuetta. 

Mulle treenaaminen on sitä, että kaivan Raskasta joulua -levyt kaapista ja lauleskelen pari viikkoa niiden mukana. Aion olla kotona niin lähelle keikkoja kuin mahdollista. Luotan myös siihen, että muut solistit hoitavat hommansa. 

Perinteikkään kiertueen rutiini antaa tilaa yksityiskohtien hiomiseen. 

 Alusta asti oli selvää, että halusimme tosiaankin sovittaa kappaleet sinfoniseksi heviksi. Ei laiteta pelkästään tuplabassareita lätkyttämään, vaan kappaleet todellakin sovitetaan konseptiin. Edellisinä vuosina esimerkiksi stemmoja on voitu pikasovittaa kesken kiertueen. Sitä varmaankin tapahtuu tänäkin vuonna. 

Settilistasta löytyy yksi Hietalalle vastenmielinen kappale. 

Mulla ei ole ollut hankaluuksia esittää Raskasta joulua -kappaleita, poikkeuksena Arkihuolesi kaikki heitä, jota inhoan syvästi. Se onkin saatu nakitettua onneksi jollekin muulle aina. 

Mitkä asiat tulevat muuttumaan edellisvuosista? 

— Todennäköisesti mennään nukkumaan taas vähän aikaisemmin, Hietala naurahtaa. 

Marko Hietala toimi Nightwish-yhtyeen basistina ja laulajana vuoteen 2021 asti, jolloin hän erosi yhtyeestä ja vetäytyi julkisuudesta. Hietala on lyhytsanainen Nightwish-asioissa. Miestä ei tunnu kuitenkaan haittaavan, että yhtye on tekemässä uutta levyä ilman häntä. 

— Toivottavasti he tekevät hyvän levyn, Hietala kuittaa. 

Myös suomenkielisiä Black Sabbath -versiointeja esittävän Sapattivuoden neljäs levy on ollut pitkään lähes valmiina. Levyn viivästyminen tuntuu harmittavan Hietalaa.  

— Voi voi, kunhan jossain kohtaa kerkeäisi taas asennoitumaan… Olisi kyllä tosi kiva tehdä se loppuun. Levyllä on vielä muutama biisi laulamatta. Viivästykseen on ollut syynä jälleen kerran oma henkinen tilani. Tarkoitus olisi jossain kohtaa kasata äänityspiste kotiini ja äänittää laulut täältä käsin.  

Lisää luettavaa