”Se on yksinkertaisesti väärin” – Iron Maiden ei aio koskaan hyödyntää bändipiireissä vakiintunutta ikävää käytäntöä

26.10.2016 16:03

Oletko kuullut ”pay-to-play”-systeemistä? Mikäli soitat bändissä ja haaveilet esimerkiksi Euroopan-kiertueesta, termi lienee tullut (kenties harmillisenkin) tutuksi.

Kysymyshän on siitä, että pienet, aloittelevat bändit, jotka lähtevät isomman nimen lämmittelijäksi kiertueelle, joutuvat usein maksamaan paikastaan karavaanissa. Siis puhdasveristä ”artisti maksaa” -ajatusmallia: nuori yhtye pulittaa pääbändille välillä muhkeitakin summia päästäkseen näiden kyytiin, koska tällä tavalla lämppäri toivoo tavoittavansa runsaasti uutta yleisöä, ja pääbändi puolestaan kattaa tulokkaiden avulla suuren osan kiertuekustannuksistaan.

Vaan Iron Maiden ei tällaiseen lähde, mikäli se on Steve Harrisista kiinni. Espanjalaisen Metal Journal -julkaisun haastattelussa Harris sanoo ykskantaan, että hänen mielestään bändin pitäisi aina saada vähintään omansa pois.

”Inhoan sitä, kun bändit laskuttavat toisia bändejä, että nämä pääsevät soittamaan heidän kanssaan. En ole koskaan toiminut niin, enkä koskaan aio tehdäkään niin sen paremmin Maidenin kuin British Lionin kanssa”, Harris sanoo.

”Kaikkien bändien, jotka ovat samanlaisessa asemassa kuin Maiden on ja pystyvät ottamaan toisia yhtyeitä mukaan kiertueelle, pitäisi mieluummin auttaa muita. Ei se niin paljon yritystä vaadi.”

”Minä olen elänyt upean elämän ja saanut nauttia urasta musiikin parissa. Olen tehnyt kovasti töitä ja kenties minulla on ollut vähän tuuriakin. Joka tapauksessa, kaiken tämän jälkeen on mukava antaa jotain takaisinkin”, Harris summaa.

Asiallista puhetta, tätä arvostamme täysin palkein. Metal Journalin haastattelusta kirjoitti ensin Blabbermouth.

Lisää luettavaa