Sisäinen turbulenssi on rauhoittunut – Juurilleen palannut Sammal esittelee neljättä levyään På Knivan -singlellä

Sammal.
Jussi Vuola

"Tälle levylle lähdettiin tietyllä tavalla nollasta", avaa perustajajäsen Jura Salmi.

Kotimaisen 2000-luvun progressiivisen rockin kärkinimi Sammal julkaisee 18. marraskuuta uuden Aika laulaa -albumin, joka on järjestyksessään yhtyeen neljäs. Ensimmäisenä maistiaisena levyltä on julkaistu kappale På Knivan, jonka videon pariin pääset tuosta alempaa.

”Kun tämän albumin kappaleita alettiin säveltämään, Sammaleesta olivat lähteneet basisti Lasse Ilano ja kosketinsoittaja Juhani Laine. Olimme kuitenkin päättäneet, että Sammal jatkaa jossain muodossa, oli se sitten vain äänitteillä tai keikoilla”, avaa yhtyeen perustaja ja kitaristi Jura Salmi.

”Koronakeväänä 2020 kävin yksinään treenikämpällä äänittelemässä demoja parin kuukauden ajan. Tai enemmänkin soittamassa kitaraa ja jos joku inspiroiva hyvän fiiliksen riffi syntyi, nauhoitin sen. Juhanin lähdettyä yhtyeestä, ostin lähinnä keikkoja ajatellen kosketinsoitinsoundeja mallintavan kitarapedaalin. Olimme myös päättäneet, että uutta kosketinsoittajaa emme bändiin etsi. Kitara/kosketinpedaali yhdistelmästä syntyi sellaisia soundeja, että pääsin lähestulkoon irti maan kahleista. Uutta intoa tulvi ovista ja ikkunoista huomatessani, miten hyvältä kaikki kuulosti. Tuli tunne, että homma toimii ja riffeihin tulee tuttua syvyyttä ilman kosketinsoittajaakin.”

”Vahva tunne uudistumisen halusta määritti prosessia. ’Mitä sitten, jos Sammal ei kuulosta samalta kuin ennen?’ oli usein treeniksellä ilmoille heitetty kommentti. Kaikki lempimusiikkimme vuosikymmenien ajalta vaikutti tämän levyn syntyyn. Kun ensimmäinen Sammal-levy näki päivänvalon, muiden muassa Camel, Dungen, The Allman Brothers ja Opeth olivat bändejä, joita kuuntelimme todella paljon. Tälle levylle lähdettiin tietyllä tavalla nollasta.”

”Nyt biisien työnimiä olivat muiden muassa ’Bo Hansson’, ’Type O Negative’, ’Iron Butterfly’ ja ’Whitesnake’. Allekirjoittaneella myös Neil Merryweather pyöri kuulokkeissa tuon tuostakin. Kaikki tämä ja paljon muuta heitettiin tehosekoittimeen ja olemme lopputulokseen tyytyväisiä. Myös biisien kieli valittiin fiilispohjalta. Jos demon musiikista tuli vahva tunne, että tähän sopisi ruotsinkielinen teksti, näin tehtiin.”