Somekohun keskelle joutuneen ruotsalaisyhtyeen laulaja ja manageri reagoivat – ”Meistä on tehty syntipukkeja”

Arch Enemy.

Alissa White-Gluz ja Angela Gossow kommentoivat Arch Enemyn keikoille porttikiellon saaneen kuvaajan tarinaa.

Ruotsalaisen Arch Enemyn laulaja Alissa White-Gluz sekä nykyisin bändin managerina toimiva ex-laulaja Angela Gossow ovat kommentoineet keikkakuvaajana toimivan J. Salmerosin reportaasia, jossa tämä kertoi saaneensa porttikiellon bändin keikoille, koska hän oli huomauttanut ottamansa kuvan luvattomasta käytöstä.

Salmeros kertoi raportissaan White-Gluzin jakaneen hänen ottamansa kuvan Instagramissa, jonka oli edelleen jakanut White-Gluzille vaatteita tekevä Thunderball Clothing. Salmerosin mukaan Thunderball Clothing käytti hänen kuvaansa kaupallisessa tarkoituksessa ja pyysi näitä joko maksamaan hänelle 500 euron palkkion tai lahjoittamaan 100 euroa hyväntekeväisyyteen. Tilanne johti siihen, että kuvaaja sai manageri-Gossow’lta tulikivenkatkuisen vastauksen sekä porttikiellon Arch Enemyn keikoille.

Alissa White-Gluzin näkemyksen mukaan asiassa ei tapahtunut kuvaajan väittämää tekijänoikeusrikkomusta eikä kuvaa jaettu missään vaiheessa kaupallisessa tarkoituksessa. Thunderball Clothingin omistaja ja White-Gluzin vaatteet suunnitellut Marta oli vain uudelleenjakanut laulajan jakaman kuvan ilman taka-ajatuksia.

”Hän ei tulostanut sitä, ei käyttänyt sitä mainoksessa, ei ladannut tai kopioinut sitä – hän jakoi sen edelleen get_repost -applikaation kanssa, kuten moni fanikin tekee. Kuvaajat lähettävät usein töitään meille ja toivovat, että jaamme niitä eteenpäin, kunhan heidät on kreditoitu oikein. Luulimme nytkin tekevämme näin. Kuvaajan nimi oli jokaisessa julkaisussa selkeästi esillä”, White-Gluz kirjoittaa.

”Yritimme selittää, ettei kuvan kanssa yritetty myydä mitään, se vain näyttää hänen minulle tekemää ja räätälöimää asua, joka minulla on ylläni. Ymmärrän, että on olemassa lakeja, jotka määräävät, milloin ja miten kuvia voidaan käyttää, vaikkakin verkossa tapahtuva promokäyttö on usein hyväksyttävää, varsinkin kun se antaa näkyvyyttä kaikille osapuolille.”

”Meistä on tehty syntipukkeja puoli vuotta sitten tapahtuneessa asiassa, jossa ei alun perinkään ollut mitää ongelmaa. Olimme toimineet juuri kuten hän oli halunnut ja välisemme yhteydenpito oli loppuun saakka asiallista. Meillä on kuitenkin oikeus päättää, kenet päästämme kuvaamaan keikkojamme, emmekä halunneet enää vastaavia ongelmia tulevaisuudessa hänen kanssaan. Kuvapasseja on jaossa rajallinen määrä ja tiedämme monia kuvaajia, jotka rakastavat päästä kuvaamaan ja pitämään kanssamme hauskaa.”

https://www.facebook.com/AlissaWhiteGluzFans/posts/10151261423729984

Bändin manageri Angela Gossow kommentoi tapahtunutta ensin varsin jyrkkään sävyyn, mutta poisti tämän julkaisun kuitenkin myöhemmin (kuvakaappaus artikkelin lopussa) ja lisäsi hieman neutraalimpaan sävyyn kirjoitetun kommentin myöhemmin.

”Minun näkemykseni mukaan joku tyyppi, joka esittäytyi kuvaajana/lakimiehenä, uhkasi meitä Instagramissa jaetun kuvan vuoksi. Varmistin, että kuva poistetaan kaikkialta eikä hän pääse enää koskaan lähellekään artistiani. Surullista, miten moni uskoi miehen tarinaa kyseenalaistamatta sitä ollenkaan ja siihen reagoitiin puhtaalla vihalla. Eikö meidän tänä päivänä pitäisi suhtautua tällaisiin ’tarinoihin’ varauksella?” Gossow hämmästelee poistetussa kommentissaan kutsuen nettikirjoittajia lampaiksi.

”Matkan varrella on sattunut väärinymmärryksiä ja kommunikaatiovaikeuksia ja olen pahoillani, jos olen loukannut jotakuta. Olin vihainen. Jos hän olisi heti esitellyt itsensä valokuvaajana, olisin reagoinut eri tavalla. Sen sijaan hän lähestyi juristina, mikä tuntui minusta uhkaavalta. Haluan selventää, ettei mitään kiristämistä tai uhkailua tapahtunut lakiteknisessä mielessä.”