Suomipunkin varhaishistoria uusiksi – 39 vuotta sitten äänitetty single julkaistaan vihdoin

Vaavin esiasteelta ensimmäinen julkaisu!

Aiheesta voi toki taittaa peistä ikuisesti, mutta yleisesti ensimmäisenä suomipunk-levytyksenä pidetään Briardin I Really Hate Ya -singleä, joka julkaistiin marraskuussa 1977 ja tallennettiin samana syksynä.

Nyt ensimmäisen punksinglen tittelistä kilpailemaan on ilmestynyt yllättävä uusi julkaisu, sillä Hiljaiset Levyt julkaisee Uutiset ja sää -yhtyeen seiskatuumaisen, jolla kuullaan jo heinäkuussa 1977 tallennettu Damned-cover New Rose sekä syksymmällä tallennettu Muumi Muumi (Moog Konttisen suomentama Mony Mony). Molemmat ovat tähän mennessä pysyneet arkistojen kätköissä.

”Ja mitä on konsertti tänä laman näivertämänä aikana ilman punk-rockia.”

Mutta mikä ihmeen Uutiset ja sää? Kyseessä oli salolaisen Vaavi-bändin vuonna 1976 perustettu esiaste, jossa soittivat Erkki Hipponen (laulu, kitara), Kari Hipponen (kitara, laulu), Tapio Nyman (basso, laulu) ja Tommi Micklin (rummut). Yhtyeen esikuvia olivat Dr. Feelgood, Sensational Alex Harvey Band ja Virtanen.

Paikallislehti Salon Seudun Sanomat julkaisi aikoinaan yhtyeen keikka-arvion, jossa kuvailtiin näin: ”Ja mitä on konsertti tänä laman näivertämänä aikana ilman punk-rockia. No, tästä jo selviääkin, että illan seuraava yhtye oli Uutiset ja Sää: punkkia ja suunpieksäntää salolaisittain.”

Lupaavasta paikallissuosiosta huolimatta Uutiset ja sää hajosi jo seuraavan vuoden alussa, mutta sen raunioista syntyi kaksikin sittemmin historiaan jäänyttä yhtyettä: Vaavi ja Pupukuusikko.

Uutiset ja sää -yhtyeen vinyylisingle New Rose/Muumi muumi löytyy hyvistä levykaupoista lähiaikoina.

Ja tältähän se kuulostaa: