Teksti-TV 666 Teemu Tanner -kohusta: ”Miten vitussa samojen arvojen nimeen vannova ystävä voi toimia näin?”

Teksti-TV 666, Ruisrock 2016
Vesa Siltanen

Indiemuusikko Teemu Tannerin ympärillä vellova keskustelu etenee sosiaalisen median päivitysten voimin. Muun muassa Teksti-TV 666-, Kynnet- ja Hopeajärvi -bändeistä tuttu Tanner ilmoitti hiljattain jättäytyvänsä pois kaikista kokoonpanoistaan #punkstoo-kohuun liittyvien asioiden vuoksi. ”Joidenkin vuosien takaa menneisyydestäni on noussut esiin tekoja ja käytöstä, jotka ovat olleet puoleltani toisia loukkaavia”, Tanner kirjoitti päivityksessään.

Tämän jälkeen keskustelu on jatkunut internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa, ja Tannerta vastaan on esitetty raskaitakin syytöksiä asiattomasta käytöksestä. Tanner selvensi omaa näkökantaansa tilanteeseen toisessa päivityksessä, jossa hän tarkensi kohun liittyvän seksin harrastamiseen ilman ehkäisyä niin, ettei kumppani ollut antanut tähän suostumustaan. ”Minusta tehty rikosilmoitus odottaa syyttäjän päätöstä”, Tanner kirjoitti.

Nyt Tannerin entinen yhtye Teksti-TV 666 kertoo oman näkökantansa tilanteeseen. Yhtye on ymmärrettävästi syvästi pettynyt kaiken esille tulleen ja mahdollisesti edelleen piilossa olevan sikailun vuoksi.

”Teemun piti selvittää tilannetta ja raportoida meille lisätietoja, mutta suoraan sanoen asia ei tuntunut etenevän mihinkään. Lisää toisen käden tietoa/huhuja muistakin uhreista alkoi tulla meidän korviimme enenevissä määrin. Syksyn mittaan käydyt keskustelut eri ihmisten kanssa vahvistivat kuvaa siitä, että Teemu on syyllistynyt sellaisiin tekoihin ja käytökseen, joita ei voi mitenkään hyväksyä. Nyt kun asia on julkinen, voimme kommentoida asiaa omalta osaltamme”, orkesterin päivityksessä kerrotaan.

”Pettymys on suuri. Miten vitussa samojen arvojen nimeen vannova ystävä voi toimia näin? ’Make punk safe again’ on punkstoon slogan. Meille valkosille perusjanareille indie- ja punk-piirit ovat aina olleet turvallisia, ja oli ihan helvetin masentavaa tajuta, kuinka oman läheisen teot ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, etteivät ne ole turvallisia kaikille. Tän pitäisi kuitenkin olla pohjimmiltaan toverillista yhdessätekemistä ja hauskanpitoa, ja sen pitäisi olla sitä kaikille.”

”Joku itsensä korottaminen, valta-asetelmien ylläpito ja niiden hyväksikäyttö on niin noloa paskaa, ettei niiden pitäisi kuulua tähän touhuun millään lailla. Puhumattakaan seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksista, väkivallasta, rasismista, seksismistä, ableismista ym. Tuntuu, että nuorempi sukupolvi onneksi tajuaa nämä asiat jo paljon paremmin, mutta töitä on vielä paljon tehtävänä. Me ei olla todellakaan toimittu aina oikein. Tässä tapauksessa olemme antaneet Teemulle liikaa luottoa.”

Tannerin tilalle yhtyeeseen on pestattu uudet jäsenet Hilla ja Sakke. Lisäksi bändi ilmoittaa olevansa käytettävissä, mikäli joku kaltoinkohtelun uhri kokee tarvetta keskustella.

”Toivomme, että uhrit saavat tarvitsemansa huomion, tuen ja avun. Toivomme myös, että Teemu ottaa vastuun teoistaan ja todella keskittyy hoitoon ja paranemisprosessiin”, yhtye kirjoittaa. Lue koko päivitys alta: