Teosto-palkinnosta kilpailevat mm. Amorphis ja PMMP

Tämän vuoden Teosto-palkinosta eli maineesta ja kunniasta sekä huomattavasta 40 000 euron summasta kilpailevat kuuden eri osapuolet teokset.

Esiraadin valinnat ja perustelut näyttäytyvät seuraavina:

Verneri Pohjolan teokset albumilla Aurora
– Pohjola yhdistää Aurorassa eri tyylilajit hallitusti ja eheästi. Tekijän vahva taiteellinen tahto tulee esiin näkemyksellisissä sovituksissa eri soitinkokoonpanoille.

Magnus Lindbergin sävellys Graffiti kamarikuorolle ja orkesterille.
– Jäntevästi rakentuva, suvereeni teos. Se on kuin freskomaalaus yhteiskunnasta niin 2000 vuotta sitten kuin nykypäivänäkin. Graffitin kekseliäästi valituissa tekstifragmenteissa heijastuu koko elämän kirjo.

Jori Sjöroosin sävellykset, Paula Vesalan ja Mira Luotin sanoitukset ja Sjöroosin, Vesalan ja Luotin sovitukset PMMP-yhtyeen albumilla Veden varaan.
– Albumin läpi kulkee tummanpuhuva lanka, jota tukee sävellyksien, sanoitusten ja sovitusten saumaton yhteensulautuminen. Hieno ja vaihteleva kokonaisuus, jonka teokset luovat ainutlaatuisen tunnelman.

Tapani Länsiön sävellys Elämän lauluja -orkesterilaulusarjaan baritonille ja orkesterille.
– Teos on rehellinen ja koskettava kuvaus miehen elämänkaaresta, jota kuvaamaan Länsiö on oivaltavasti valinnut viisitoista runoa. Lyhyistä lauluista ja laajasta orkesterivälisoitosta kasvaa omaperäinen muotorakenne.

Terhi Kokkosen sanoitukset, Joel Melasniemen sävellykset ja Scandinavian Music Group -yhtyeen sovitukset Scandinavian Music Groupin albumilla Palatkaa Pariisiin.
– Albumia sävyttää tekijöiden raikas ja avoin ote, joka huokuu ajalle poikkeuksellista valoisuutta. Tavanomaisuuksia välttelevissä kappaleissa yhdistyvät vilpittömyys, folkhenkisyys ja persoonalliset tekstit.

Esa Holopaisen, Santeri Kallion, Tomi Koivusaaren ja Tomi Joutsenen sävellykset ja Amorphis-yhtyeen sovitukset albumilla Skyforger.
– Sävellyksissä ja sovituksissa yhdistyvät komeasti kansanmusiikin, progressiivisen rockin ja heavyn ainekset. Melodisesti vuolaiden kappaleiden tunneasteikko ulottuu lyyrisyydestä mahtipontisuuteen.

Voittajan valitsee kolmihenkinen jury, puheenjohtajanaan toimittaja Pekka Gronow. Jäseninä raadissa ovat myös toimittaja Vesa Siren sekä vuoden 2008 Teosto-palkittu, räppäri Asa. Heidän ratkaisunsa julistetaan tiistaina 1.12.