Teosto-palkintoehdokkaat julki – vuoden 2023 palkinnon voittajaksi ehdolla kuusi musiikkiteosta

15.2.2023 14:59

Kuka nappaa Teosto-palkinnon vuonna 2023? Se selviää 27. huhtikuuta, mutta nyt selvisi, mitkä kuusi ehdokasta ovat kisaamassa maineesta, kunniasta ja muhkeasta rahapalkinnosta. Jos voittajia valitaan vain yksi, on voittosumma 25 000 euroa, mutta useamman, enintään kolmen voittajateoksen kesken jaettava palkintosumma on 40 000 euroa.

Ehdokaslista näyttää tällä kertaa tällaiselta:

• Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla
• Petra Poutasen sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Joonas Outakosken sovitukset Pelkkä Poutasen levyllä Pyhä veri vuotaa
• Mikko Sarvanteen sävellykset Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky
• Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys Water
• Nino Ensio Mofun ja työryhmän teokset NCO:n levyllä Addikti
• Heinz-Juhani Hofmannin sävellys ja libretto teoksessa Aukio – ooppera kansannoususta

Ehdokkaana olevat teokset ja teoskokonaisuudet on julkaistu tai kantaesitetty vuoden 2022 aikana. Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat dj–toimittaja Tytti Viljanen, toimittaja, radiojuontaja Antti Granlund, musiikkitieteilijä, apulaisprofessori FT Susanna Välimäki, bloggari Pasi Virtanen alias Jazzpossu sekä toimittajat Oskari Onninen, Auli Särkiö-Pitkänen ja Katri Norrlin.

”Teosto-palkinnon esiraadin kuunteluun nousi useita rohkeita ja kiinnostavia teoksia. Musiikkivuosi 2022 toi hienoja julkaisuja kuultavaksi niin tunnetuilta tekijöiltä mutta myös uusilta nimiltä. Elävän ja uuden säveltaiteen kuuleminen tapahtumien koronarajoitusten jälkeen on ollut merkittävä juttu”, esiraadin puheenjohtaja Tytti Viljanen kirjoittaa tiedotteessa.

Teosto-palkinnon saajan tai saajat valitsee viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2022 Teosto-palkintovoittajat Cecilia Damström, Linda Fredriksson ja Yona sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Ylen musiikkiohjelmien päällikkö Miikka Maunula ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi.

Lisää luettavaa