The Beatlesin luotettu ääniteknikko Geoff Emerick on kuollut – Näistä klassikkolevyistä hänet muistetaan

Geoff Emerick
AOP

RIP Geoffrey Emerick, 5.12.1945 - 2.10.2018

Neljästi Grammy-palkittu ääniteknikko Geoff Emerick on kuollut. Suru-uutisen on vahvistanut Emerickin manageri William Zabaleta. 72-vuotias Emerick menehtyi sydänkohtaukseen.

Emerick aloitti avustavana teknikkona Abbey Road -studiolla 15-vuotiaana. Vuonna 1962 hän pääsi katsomaan The Beatlesin ensimmäisiä rumpali Ringo Starrin kanssa tehtyjä äänityssessioita, joissa syntyi Love Me Do -single. Myöhemmin tuottaja George Martin palkkasi Emerickin Beatlesin ääniteknikoksi ja hänen ensimmäinen Beatles-levynsä oli vuoden 1966 Revolver. Hän oli vastaava ääniteknikko myös levyillä Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) ja Abbey Road (1969) ja työskenteli myös Magical Mystery Tourilla (1967) sekä The White Albumilla (1968).

Emerick oli uraauurtava ääniteknikko, joka kokeili ja kehitteli uusia tekniikoita ja studioteknologiaa. Hänen ideansa oli muun muassa ajaa John Lennonin laulu Leslie-kaapin läpi Tomorrow Never Knows -kappaleessa saadakseen aikaan Lennonin haluaman eteerisen soundin.

Beatlesin jälkeen Emerick työskenteli ääniteknikkona ja tuottajana muun muassa Paul McCartneyn ja Wingsin (mm. Band on The Run, Run Devil Run), Ringo Starrin (Vertical Man) ja Elvis Costellon (Imperial Bedroom) levyillä. Wings-yhtyeessä vaikuttanut Denny Laine twiittasi suru-uutisesta kuultuaan: ”Osanotto hänen perheelleen. Geoff oli loistava teknikko ja hieno ihminen. Hän piti suuresti työstään ja masterclass-oppitunneistaan.”