Tiesitkö, että Mötley Crüen hitti inspiroi Axl Rosea säveltämään yhden Guns N’ Rosesin tunnetuimmista biiseistä?

31.1.2023 09:23

Mötley Crüe ei tainnut olla 1980-luvulla kollegoidensa joukossa järin suosittu. Hanoi Rocks ei tietenkään antanut hevillä anteeksi Razzlen kuolemaan johtanutta auto-onnettomuutta, josta rattiin juovuksissa istunut Vince Neil selvisi kuin koira veräjästä, ja Guns N’ Rosesin ja Mötiköiden kireistä väleistä on kirjoitettu aika monta lehtiartikkelia. Mutta ilmeisesti Mötley-muusikoille osattiin tehdä kunniaakin aina välillä – esimerkiksi kun Axl Rose tunnusti bändin inspiroineen häntä kirjoittamaan sellaisen eepoksen kuin November Rain.

Loudwire kertoo, että Mötleyn Home Sweet Home -voimaballadi oli tärkeässä roolissa November Rainin synnyssä. GNR-biisi julkaistiin vuoden 1991 Use Your Illusion I -levyllä, mutta se oli olemassa jo vuosia aikaisemmin, itse asiassa jo ennen Appetite-debyyttialbumin äänityksiä. Rokkipoika-Axl innostui pianoballadin säveltämisestä kuullessaan vuonna 1985 julkaistun Home Sweet Homen piano-osuudet, jotka puolestaan Tommy Lee oli kehittänyt.

”Tommy Lee oli suuri vaikute kappaleelle. Kun kuulin ensi kertaa Home Sweet Homen ja sen pianokuvion, ymmärsin että voisin hyödyntää pianonsoittotaitojani ja käyttää niitä johonkin tosi yksinkertaiseen mutta vakavaan”, Rose kertoi GNR:n musiikkivideoita käsitelleessä videodokumentissa vuonna 1993.

”Minusta se Home Sweet Homen kuvio on kaunis – se on erittäin simppeli mutta juuri oikeanlainen. Sen lähestymistavan otin November Rainiin. Siitä pääsin alkuun. Katsoin sen [Mötleyn] videon, pistin telkkarin pois päältä ja aloin työstää November Rainiä.”

Onhan noiden kappaleiden piano-osuuksissa vähän samaa, kun asiaa nyt tarkemmin ajattelee. Vertaa vaikka itse alapuolelta:


Lisää luettavaa