Tony Iommi muistelee Black Sabbathin hermojaraastavaa ensimmäistä keikkaa Vinny Appicen kanssa – ”Olin peloissani”

Iommille rumpalin vaihtuminen oli isompi shokki kuin laulajan.
18.2.2021 11:42

Kun Ronnie James Dio korvasi Ozzy Osbournen Black Sabbathin laulajana, oli se monille kova paikka ja joillekin faneille mahdoton sulattaa. Kitaristi Tony Iommi kertoo tuoreessa Ultimate Classic Rockin haastattelussa, että hänelle itselleen oli paljon kovempi paikka, kun Vinny Appice korvasi Bill Wardin bändin rumpalina Wardin alkoholiongelmien eskaloiduttua niin, että tämä lähti yllättäen bändistä.

”Olimme [Heaven And Hell -albumin] kiertueella ja soitimme keikan Denverissä – ja Bill vain häipyi. Hän meni bussiinsa ja lähti tiehensä. Se oli shokki, koska olin tuntenut Billin paljon kauemmin kuin muut bändin jätkät. Olin soittanut Billin kanssa jo kaksi, kolme vuotta ennen kuin Ozzy ja Geezer (Butler, basisti) tulivat kuvioihin. Se oli helvetin iso shokki. Bill oli tullut siihen pisteeseen, että hän joi liikaa eikä ollut enää onnellinen. Hän päätti juosta pakoon sitä kaikkea”, Iommi muistelee.

Ward korvattiin Appicella, jonka soittotapa erosi varsin paljon jazzia ja bluesia soittoonsa ujuttaneen Wardin tyylistä. Vaikka Appice olikin taitava ja varmaotteinen rumpali, Iommi myöntää olleensa enemmän kuin huolissaan uudesta kaverista.

”Vinnien tuominen mukaan oli minulle täysi shokki. Olin peloissani, koska rehellisesti puhuen en ollut soittanut kenenkään muun rumpalin kanssa moneen, moneen vuoteen. Bill tiesi kaiken, mitä teen ja seurasimme toisiamme todella tarkasti”, Iommi kertaa.

”Pidimme Vinnylle koesoiton Los Angelesissa ja parin päivän päästä soitimme jo festareilla Hawaijilla. Vinny oli todella itsevarma: ’Ei hätää, tein nuotit ja muistiinpanot kaikista kappaleista’. Mutta minä en ollut yhtään niin luottavainen. Keikkapäivänä muistan kävelleeni hermostuneesti ees taas samalla kun Ronnie yritti rauhoitella: ’Älä huoli! Lakkaa murehtimasta, kaikki menee hyvin’. Kävelimme lavalle ja Billin ison rumpuraiserin päälle oli kasattu Vinnyn pieni setti – ne näyttivät ihan lelurummuilta. Ajattelin, ettei kukaan edes kuule niitä. Mutta Vinny todellakin hoiti homman kotiin ja teki hyvää työtä. Sitten alkoi sataa ja kaikki Vinnyn muistiinpanot menivät sotkuksi. Ajattelin, että ’Hienoa, mitä seuraavaksi?’, haha! Mutta Vinny selvisi kunnialla ja sen jälkeen hän pääsikin todella sisälle koko hommaan.”

Lisää luettavaa