Tony Iommi muistelee Black Sabbathin kiertueita Van Halenin ja Kissin kanssa – Eivätkä muistot ole pelkästään hyviä

AOP

Yhtye ei kitaristin mukaan tullut kovin hyvin toimeen varsinkaan Kissin kanssa.

Tony Iommi otti hiljattain osaa soitinvalmistaja Gibsonin Icons-sarjaan ja keskusteli pitkän uransa erinäisistä vaiheista noin tunnin mittaisella videolla. Haastattelun yhteydessä kitaristi muisteli muun muassa Black Sabbathin vanhoja kiertueita, joilla olivat lämmittelijöinä Kiss (Sabotage-kiertue vuonna 1975) ja Van Halen (Never Say Die -kiertuee vuonna 1978). Iommi kertoo pitäneensä kovin varsinkin Van Halenista ja kitaristi Eddie Van Halenista, mutta hänestä bändi matki heitä liikaa.

”Eddie on nyt yksi parhaimmista ystävistäni ja pidämme yhä yhteyttä. Mutta hänellä oli tapana tulla pukuhuoneeseeni ja kysellä kaikista asioista. Hän otti minulta oppia”, Iommi muistelee.

”Aluksi se oli ihan hauskaa, mutta jossain vaiheessa se meni liian pitkälle. Mitä enemmän he ottivat meiltä oppia, sitä enemmän he alkoivat kehittää show’taan samanlaiseksi kuin meidän. Yhtäkkiä heilläkin oli rumpusoolo ja sitä sun tätä… Heidän rumpukorokkeensakin kasvoi ihan kuin Billillä (Ward, Sabbathin rumpali). Se alkoi ärsyttää ja yhtenä iltana kysyinkin sarkastisesti, että: ’Hei Eddie, aiotteko soittaa huomenna muutamia biisejä meidän uudelta levyltämme?'”

Iommi kuitenkin ylistää Van Halen -yhtyettä ja varsinkin Eddien ”erilaista ja upeaa” soittamista. Vastaavia kehuja ei kuitenkaan heru Kissille, jonka kanssa yhtye ei Iommin mukaan tullut toimeen alkuunkaan.

”Muistan, miten erään keikkapaikan mainostaulussa luki ’Black Sabbath ja Kiss’. Se oli kirjoitettu irroitettavin kirjaimin ja me löysimme jostain P-kirjaimen. Niinpä vaihdoimme K-kirjaimen P-kirjaimeksi ja taululla lukikin Piss”, Iommi nauraa.

”Törmäsimme bändiin ja heidän roudareihin lentokentillä, mutta emme tienneet, kuka heistä on soittaja – heillä oli aina ne maskit päällä, emmekä tienneet, minkä näköisiä he oikeasti olivat. Hetken aikaa se oli ihan hauskaa, mutta… No, ihan hyvin se lopulta meni.”