Tuottaja muistelee Amy Winehousea ja tämän ainutlaatuista Grammy-esiintymistä – ”Hän vaikutti hyvin hauraalta”

Kuusi ehdokkuutta napannut Winehouse joutui esiintymään satelliittiyhteyden kautta.
2.2.2023 16:37

Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys The Recording Academy jakaa tulevana sunnuntaina (5.2.) Grammy-palkintoja järjestyksessään 65. kertaa. Pian juhlittavan gaalan kunniaksi Yahoo haastatteli vuodesta 1980 vuoteen 2020 gaalan televisioinnista vastannutta tuottajaa Ken Ehrlichiä, joka muisteli yhtä ainutlaatuisinta ja erikoisinta Grammy-esiintymistä, joka tapahtui vuonna 2008.

Kyseessä oli sinä vuonna peräti kuusi ehdokkuutta saaneen Amy Winehousen esitys, joka tapahtui poikkeuksellisesti satelliittiyhteyden välityksellä. Brittilehdistössä oli alkuvuodesta levinnyt kohuvideo, jossa Winehouse käytti huumeita ja tämä oli kirjautunut katkaisuhoitoon. Tämän vuoksi laulajalla oli vaikeuksia saada viisumia Amerikkaan (lupa myönnettiin lopulta kaksi päivää ennen gaalaa, mutta silloin oli jo liian myöhäistä), joten Ehrlich päätti poiketa kaavoista ja ottaa Winehousen mukaan gaalaan etäyhteyden avustuksella.

”Grammyn kaltaisen liveshow’n tunnelmaan kuuluu, että kaikki ovat yhdessä samassa huoneessa. Kävimme siis pitkiä keskusteluja siitä, pitäisikö meidän rikkoa periaatteitamme Amyn vuoksi. Mutta hei, emme olisi mitenkään voineet tehdä show’ta ilman häntä sinä vuonna”, Ehrlich toteaa.

Winehousen esitys kuvattiin Lontoon Riverside-studiolla ja tämän osuuden ohjauksesta vastasi Ehrlichin tuttava Hamish Hamilton, joka oli urallaan ohjannut muun muassa Super Bowlin väliaikaesityksiä sekä Emmy- ja Oscar-gaaloja. Esityksestä haluttiin tehdä mahdollisimman intiimi, joten studio sisustettiin näyttämään pieneltä hämyiseltä klubilta.

”Emme edes yrittäneet saada sitä näyttämään palkintojuhlamaiselta. Se kääntyi lopulta esityksen eduksi: siitä tuli todella sähköinen.”

Voisi kuvitella, että koska esitys kuvattiin suorana kolmelta aamuyöllä ja Winehousen päihdeongelmat sekä tapa myöhästyä keikoiltaan tai perua ne viime hetkellä olivat tiedossa, olisi Ehrlich ollut esiintymisen onnistumisesta tavallista enemmän huolissaan. Tuottaja kuitenkin sanoo, ettei koskaan esimerkiksi vaatinut laulajalta päihteettömyyttä.

”Muistan miten keskustelin Rayn (Coberg, Winehousen manageri) kanssa ja hän vakuutteli minulle, että Winehouse tulee olemaan vesiselvänä. Minä en kuitenkaan pyytänyt sitä häneltä eikä hän allekirjoittanut mitään sopimuksia. Minä en toimi niin”, tuottaja sanoo.

Winehouse hoiti esiintymisensä kunnialla ja vesiselvänä ja pokkasi illan aikana viisi Grammy-palkintoa. Winehousen demonit eivät kuitenkaan jättäneet häntä rauhaan ja kolme ja puoli vuotta myöhemmin hän menehtyi alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana. Ehrlich ei koskaan ehtinyt tavata Winehousea, mutta laulaja teki tuottajaan kuitenkin syvän vaikutuksen.

”Hän vaikutti hyvin hauraalta. Rakastan työskennellä naisartistien kanssa, koska minulla on herkkä kohta heidän herkkyydelleen. Ja muistan tietynlaisen haavoittuvuuden huokuneen hänestä erityisesti. En ollut ainoa, joka oli siitä tietoinen; hän oli raunioina ja ihmiset tiesivät sen. Joten olin tekemisissä jonkun kanssa, joka oli persoonana voimakas, mutta jossa oli runsaasti haavoittuvuutta”, Ehrlich sanoo ja vakavoituu:

”Vuosien saatossa juuri mikään artisteissa ei enää yllätä minua. Mielestäni he ovat sellaisia kuin ovat juuri siksi, koska heillä on yleisesti ottaen hieman vinksahtanut tapa katsoa elämää. Kaikki ne asiat, joita he joutuvat käymään läpi päästäkseen siihen pisteeseen, kaikki pettymykset, masentuminen, torjutuksi tuleminen… Niinpä mikään artisteihin liittyvä ei tule enää yllätyksenä.”

Winehousesta ollaan parhaillaan työstämässä elämäkertaelokuvaa Back To Black, jossa pääroolia esittää Marisa Abela. Elokuvan ohjaajaksi on kiinnitetty Sam Taylor-Johnson ja sen on käsikirjoittanut Matt Greenhalgh. Elokuvalla on Winehousen perikunnan siunaus.

Lisää luettavaa