”En tietenkään tiennyt tekeväni yhtä maailman tunnistettavinta tatuointia” – Amy Winehousen luottotaiteilija muistelee edesmennyttä laulajaa

13.3.2017 12:56

Vuonna 2011 vain 27-vuotiaana kuollut Amy Winehouse muistetaan paitsi laulutaidoistaan, upeista kappaleistaan ja surullisesta kohtalostaan, myös monista laulajattaren ihoa koristaneista tatuoinneista.

Winehousen neljästätoista tatuoinnista puolet oli lontoolaisen tatuointiartisti Henry Haten käsialaa. Näistä ensimmäinen on eräs Winehousen tunnistettavimmista ja kopioiduimmista: vanhan ajan pin-up tyylinen muotokuva laulajan Cynthia-isoäidistä, joka menehty vuonna 2006. Hate muistelee The Guardian -lehden haastattelussa ensikohtaamistaan Winehousen kanssa, jolloin laulaja saapui yllättäen Haten liikkeeseen eräänä maanantaina 20 minuuttia ennen sulkemisaikaa.

– Hän oli hyvin varma ja suorapuheinen, hän tiesi tismalleen millaisen tatuoinnin halusi. Juttelimme ja meillä synkkasi heti. Hän oli todella hauska ja annoin hänen jopa tupakoida liikkeessä. Hän halusi karkean, perinteisen tatuoinnin ilman sen kummempia yksityiskohtia, ei mitään modernia tyyliä. Hän käytti termiä vavavoom ja näytti kuvia Sophia Lorenista sekä tummatukkaisista pin-up-malleista, jotta saisin käsityksen Cynthiasta. Hän oli Amylle eräänlainen majakka, Hate muistelee.

– En tietenkään tiennyt tekeväni yhtä maailman tunnistettavinta tatuointia siinä tilanteessa. Ja vaikka sitä kopioidaan tänä päivänä ympäri maailman, en tietenkään saa siitä mitään korvauksia.

Winehouse ja Hate ystävystyivät vuosien varrella, vaikka laulajan suosio kasvoikin ja ennen pitkää hänellä oli mukanaan turvamiesten saattue. Hate muistaa laulajan olleen todella terävä, hauska, ystävällinen ja jalat maassa kulkeva nuori nainen, jonka oli vaikea suhtautua saamaansa julkisuuteen.

– Ihmisen tatuoiminen on intiimi kokemus ja keskustelimme paljon. Puhuimme myös riippuvuudesta ja minulle hän ei ollut yhtään sen erilaisempi kuin kuka tahansa 25-vuotias, joka kokeilee asioita. Entisenä päihderiippuvaisena tiedän, ettei ”vapaudu vankilasta”-kortteja jaeta vaan sinun täytyy oppia kesyttämään demonisi.

Haten piirtämiä luonnoksia laulajalle tekemistään tatuoinneista on esillä Lontoon juutalaismuseossa avattavassa Winehousesta kertovassa näyttelyssä, joka on esillä syyskuuhun saakka. Hate pyörittää edelleen tautointiliikettä ja monet pyytävätkin häneltä usein Winehousen inspiroimia kuvia. Kahta tatuointia hän ei kuitenkaan suostu leimaamaan kenenkään ihoon.

– En tee samaa pin-up kuvaan kenellekään muulle. Jotkut fanit myös pyytävät minua tatuoimaan Amyn kuvan, mutta sitä en tee. Joillekin ihmisille hän on karikatyyri, pelkkä kuva.

Lisää luettavaa