Tutkijat tallensivat merenpohjan ääniä maapallon syvimmästä kolkasta – tulokset ovat kerrassaan hyytävää kuultavaa

22.7.2018 21:11

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatioon kuuluvan Pacific Marine Environmental Laboratoryn tiedemiehet laskivat titaanilla suojatun hydrofonin merenpohjan syvimpään loukkoon kartoittaakseen Tyynen valtameren pohjasta löytyvän Mariaanien haudan äänimaailmaa.

Haudan syvyyksistä löytyvä Challengerin syvänne sijaitsee 11 kilometriä merenpinnan alapuolella ja se tunnustetaan yleisesti maankuoren pinnan syvimmäksi kohdaksi. Sinne laskettu hydrofoni tallensi merellisiä ääniä kaikkiaan kolmen viikon ajan ja sen avulla paljastuneet löydökset yllätivät tutkijat pahemman kerran.

Projektia johtanut Robert Dziak kertoo tuloksia avaavassa lausunnossa, että tutkijat odottivat tallenteelta lähinnä hiljaisuutta, mutta todellisuus osoittautuikin hyvin toisenlaiseksi. ”Sitä luulisi, että valtameren syvin kohta olisi yksi maapallon hiljaisimmista paikoista”, Dziak kummastelee. ”Todellisuudessa siellä kuuluukin jatkuvaa luonnon ja ihmisen muodostamaa meteliä. Challengerin syvännettä ympäröi maanjäristysten, hetulavalaiden ääntelyn sekä sattumalta paikan yli pyyhältäneen taifuunin tuottama möly. Oma osansa on myös laivaliikenteellä, joka on tunnistettavissa potkurien rytmistä.”

”Tämä vastaa avaruusluotaimen lähettämistä aurinkokunnan laitamille. Lähetimme vain luotaimen tutkimattomaan sisäavaruuteen”, Dziak päättää.

Voit kuunnella merenpohjan hyytäviä ääniä alta.

Lisää luettavaa