Uusi vinyylitehdas aloitti toimintansa Virossa – Osakkaissa suomalaisväriä

Viron Tartossa on aloittanut toimintansa uusi vinyylipainattamo Vinyl Plant. Vinyl Plantin perustivat virolaiset Erki Pedaste ja Ragnar Pitsi, jotka pyysivät toimintaan mukaan vanhan tuttunsa, suomalaisen Jaakko Tarvaisen.

– Erki ja Ragnar ovat insinöörismiehiä ja vastaavat tekniikasta ja laitteiden hankkimisesta. Minä tuon pöytään äänitealan tuntemukseni, kertoo Tarvainen, joka toimii myös Inverse Recordsin toimitusjohtajana.

Vinyylien lisäksi Vinyl Plant tekee myös C-kasettipainoksia, jotka ovat jälleen nostamassa päätään.

– Käyttämämme prässit ja muu tekniikka on vanhaa, ja laitteita on kerätty ympäri Eurooppaa. Siinä sivussa tuli mukana myös vehkeet kasettien painamiseen vähän vahingossa. Kasetti kuitenkin sopii hyvin tähän meidän analogiseen maailmaamme, Tarvainen sanoo.

– Lisäksi jo pelkän vinyylimuotin valmistaminen tekee vinyylipainattamisesta kallista ennen kuin ensimmäistäkään valmista levyä on saatu pihalle. Kasetteja saa tehtyä pienempiä eriä huokeampaan hintaan.

Huhtikuun alussa painettiin ensimmäinen Vinyl Plantin ja samalla myös virolainen vinyylilevy tartolaiselle bluesartisti Andres Rootsille. Kyselyjä ja tilauksia on jo sadellut muun muassa Suomesta ja Briteistä.

– Ajatuksena oli heti alussa, että ensimmäiseksi painetaan nimenomaan tartolaisen artistin musiikkia. Muutama suomalaisjulkaisukin ollaan saatu jo pihalle ja koko ajan kysellään lisää, Tarvainen kertoo.

– Vinyylitehtaita on melko vähän ja niihin on pitkät, jopa puolen vuoden jonot. Meitä lähestytäänkin nopean julkaisun toivossa. Toistaiseksi se vielä onnistuu, saa nähdä ruuhkautuuko meilläkin tuotanto!

 

Juuri ilmestyneen Musiikkituottajat – IFPI Finland Ry:n tiedotteen mukaan fyysisiä musiikkitallenteita myytiin vuonna 2015 yhteensä 13,3 miljoonan euron arvosta. Digimyynnin osuus on kuitenkin jo 63 prosenttia kokonaismarkkinoista.

Tarvainen ei näe tätä mitenkään uhkana ja uskoo fyysisen äänitteen puolustavan paikkaansa jatkossakin.

– Meidän ei ole tarkoituskaan kamppailla samoilla massamarkkinoilla digimyynnin kanssa. Vinyyli ei formaattina sovellukaan massatuotteeksi, vaan tarkoituksemme on palvella tiettyä segmenttiä pienemmillä painoksilla.