Vuonna 1974 Queenin Brian May näytti, miten pääesiintyjän kuuluu kohdella lämppäribändiä

Sami Turunen

Aina välillä kuulee kauhutarinoita siitä, miten jonkun suuren nimen lämmittelijäksi pestattu yhtye joutuu kaikenlaisen kyykytyksen uhriksi. Takahuonetilat saattavat löytyä siivouskomerosta, soundcheck pitää tehdä viidessä minuutissa ja soittoaika kiristetään minimiin. Joissain tapauksissa lämppäri joutuu vielä maksamaan itsensä kipeäksi, että pääsee tällaisesta ilonpidosta osalliseksi.

Ultimate Classic Rockissa julkaistiin tarina, jossa havainnollistetaan, miten homman voi tehdä mukavamminkin. Tarina sijoittuu vuoteen 1974, kun Kansas-yhtye kiersi Queenin lämmittelijänä Sheer Heart Attack -kiertueella. Kansas-rumpali Phil Ehartin mukaan yhtyeet tulivat henkilötasolla hyvin juttuun, mutta lämppäriä kismitti, miten heille ei herunut kunnon valaistusta eikä soittoaika riittänyt encoren esittämiseen. Niinpä asialle piti tehdä jotain.

”Yhtenä päivänä, kun rundia oli jatkunut jotain viikon tai kahden verran, Brian May tuli käymään pukuhuoneessamme. Hän kehui, miten mukavaa oli saada meidät mukaan kiertueelle ja kysyi, miten meillä menee. Vastasin, että ’haluatko todella tietää? Tämä on ihan syvältä!’ Kerroin, että huomenna olisi keikka Kansas Cityssä, mutta emme pysty vetämään edes encorea ja lavan valaistus oli surkea”, Ehart kertoo.

Ehartin mukaan May kysyi asiasta tarkemmin ja kuinka ollakaan, seuraavana päivänä kaikki oli kunnossa.

”Koko kuvio muuttui. Kaikki oli managementin syytä, eikä bändi tiennyt siitä mitään. Queenin tyypit olivat mahtavia, ja olemme edelleen ystäviä.”

Sillä lailla! Brian May on hieno mies. Adam Lambertilla vahvistettu Queen kiertää kesällä Pohjois-Amerikkaa, saapa nähdä tuleeko kokoonpano jossain vaiheessa taas Suomeenkin.