Wintersun – parempi myöhään kuin ei milloinkaan

20.5.2008 22:55
Entisen Ensiferum-keulakuva Jari Mäenpään johtaman Wintersunin kakkoslevy Time on kuin onkin valmistumassa. Eeppisen folkmetallin viime aikojen suosion nousun myötä Time-albumin odotusarvot ovat kohonneet suuriksi, mutta Soundin suorittaman löyhän ennakkotirkistelyn perusteella odotuksille löytyy myös katetta.

Entisen Ensiferum-keulakuva Jari Mäenpään johtaman Wintersunin kakkoslevy Time on kuin onkin valmistumassa. Eeppisen folkmetallin viime aikojen suosion nousun myötä Time-albumin odotusarvot ovat kohonneet suuriksi, mutta Soundin suorittaman löyhän ennakkotirkistelyn perusteella odotuksille löytyy myös katetta. Timen asettaminen yhteenkään kategoriaan on tosin harhaanjohtavaa, sillä 79-minuuttiselta albumilta löytyy hyvinkin monimuotoista materiaalia. Pitkäsoitto käynnistyy mahtipontisella, japanilaiselle musiikkiperinteellekin kumartavalla pitkällä introlla. Mikäli intro ei sitä jo tee niin ensimmäinen varsinainen kappale Sons Of Winter And Stars loksauttaa suun auki – 13 minuuttia omintakeista metallia, innovatiivisesti soitettuna. Massiivisuutta alleviivataan tietenkin suurilla orkestraatioilla.

Wintersunin rumpali Kai Hahto kertoo kuvaavan esimerkin levyn työstämisestä:

– Treenasin ja sovitin albumin soitto-osuuksiani kahden kuukauden ajan, neljä viisi tuntia joka päivä, maanantaista sunnuntaihin. Time on huikea esitys Jarilta, enkä minäkään tietenkään halunnut vetää biisejä läpi ”peruskompilla”. Toivottavasti panostus kuuluu lopputuloksesta… Levy on muuten suunniteltu ja hahmoteltu pitkälti Messengerin välityksellä. Treenasimme juttuja tahoillamme ja soittotiedostot kulkivat toisillemme lankoja pitkin. Studioon mentiin siis treenaamatta päivääkään yhdessä.

Levyllä on tulossa seitsemän varsinaista biisiä ja lukuisia välisoittoja, joista ainakin kolmessa viitataan jo mainittuun japanilaiseen musiikkiperinteeseen. Toisinaan välisoitot koostuvat pelkästä kitaroinnista, joista ainakin yhdessä Mäenpää kumartaa selkeästi Pink Floydin ja miksei Ritchie Blackmorenkin suuntaan.

– Time on konseptialbumi, teemana tietenkin nimessä mainittu ”aika”. Levylle tulee biisejä kuten Land Of Snow And Sorrow, One With The Shadows ja Storm.

– Albumin tekeminen on tietenkin kestänyt kauan, mutta toisaalta Jaria pitää ymmärtää. Kokonaisuuden työstämiseen on jo tässä vaiheessa uponnut valtava tunti- ja rahamäärä, eikä tässä loppuvaiheessa enää kannata turhaan hutiloida. Viimeistellään homma nyt viimeisen päälle.

Wintersunin kakkosalbumi on tällä hetkellä alunperin ilmoitetusta aikataulusta myöhässä, laskutavasta riippuen, yhdestä kahteen vuotta. Kuten jo aikaisemmin on uutisoitu, Mäenpää on työstänyt levyä kotistudiossaan ja suurimmat ongelmat ovat aiheutuneet tietokoneiden tuhoutumisista sekä muista laiteongelmia.

– Emmehän me itsekään aluksi ymmärtäneet, millaisia vaatimuksia näin iso projekti asettaa laitteistoille. Emmekä sitä, miten vaikeaksi kaikki voi lopulta osoittautua. Nyt Jarilla on kuitenkin upouusi tietokone, jonka pitäisi pyörittää suurimpiakin tiedostoja ongelmitta. Toivottavasti meille ei tule tässä suhteessa enää ikäviä yllätyksiä.

Milloin Time sitten julkaistaan?

– Lopullinen ajankohta riippuu levy-yhtiö Nuclear Blastista, mutta nyt veikkaisin vuoden loppupuolta. Varmasti en voi sanoa mitään, sillä orkesteraatioiden tekoprosessi on vielä kesken. Pitää toivoa, että kaikki menee hyvin ja saadaan lätty ulos mahdollisimman pian. Mutta kuten sanottua, levy tosiaan jää ”elämään” emmekä me halua julkaista mitään keskeneräistä. Ja nyt näyttääkin siltä, että meiltä on tulossa albumi, jossa mikään ei jää harmittamaan. Kokonaisuutena tämä on ehdottomasti paras ja haastavin julkaisu, missä olen ollut urani aikana mukana. Ja myös jollakin tavalla uniikki julkaisu suomalaisten metallilevyjen historiassa.

Ja julkaisun jälkeen bändi lähtee kiertueelle?

– Ehdottomasti. Olen varma, että Timen biisien esittäminen tulee olemaan hienoa ja samalla myös haasteellisen pelottavaa… Tässä muuten onkin jo vähän ikävä tien päälle, kun en ole ollut aikoihin kunnon rundilla. Viimeksi olin tien päällä Swallow The Sunin kanssa viime syksynä ja se oli mahtava reissu, kiitos hyvien jätkien!

www.wintermadness.net

 

Lisää luettavaa