”Yleisö ei oikeasti tiedä mitä haluaa” – Ex-Chili Peppers -kitaristi jakaa tuotoksiaan ilmaiseksi

25.11.2015 10:37

Vuosina 1988-1992 ja 1998-2009 Red Hot Chili Peppersissä kitaroinut John Frusciante on melko tuottelias mies. Nyt hän on avannut omat sivut SoundCloudiin ja Bandcampiin, joiden kautta hän jakaa ilmaiseksi musiikkia, joka vaihtelee demoista lainaversioiden kautta uusiin versioihin Fruscianten jo julkaistusta tuotannosta. Sellainen kappale on esimerkiksi ”mies ja kitara” -versio kappaleesta Zone, joka löytyy Enclosure (2014) -levyltä.

”Kun minä olin kakara, itsensä myyminen oli huono juttu. Se tarkoitti artistin rakastavan rahaa enemmän kuin musiikkia. On sääli, että siitä on tullut hyväksyttyä, jopa odotettua. Musiikkia suunnataan yleisölle, annetaan ’sitä mitä kansa haluaa’. Mielestäni suuri yleisö ei tiedä, mitä se oikeasti haluaa tai tarvitsee. Ei kukaan voinut ’haluta’ Jimi Hendrixiä ennen vuotta 1967, koska sellaista soundia ei ollut kukaan vielä tehnyt. Miten voi haluta jotain, jota ei ole vielä kuullut? Entä ’halusiko’ yleisö Sgt. Pepperiä ennen sen julkaisua? Se ei kuulostanut miltään aiemmalta levyltä, joten se on mahdotonta. Silti suosiota hamuavat muusikot yrittävät typerästi antaa kansalle ’mitä se haluaa'”, Frusciante avautuu kotisivuillaan syistä, jotka johtivat musiikin jakamiseen.

Zonea lukuunottamatta kaikki nämä kappaleet on tehty puhtaasta musiikin tekemisen riemusta, niitä ei ole tarkoitettu myytäväksi. Antaminen ja myyminen ovat eri asioita. Myyminen on rahantekoa ja taiteellinen ilmaisu, luominen on antamista. Ja musiikkia tulisi aina tehdä rakkaudesta, oli se tehty myytäväksi tai ei. Siksi jaan mielelläni musiikkiani kuulijoille.”


Lisää luettavaa