10 vuotta sitten: Tool julkaisi odotetun albumin, jonka jatkoa odotellaan edelleen

10,000 Days julkaistiin 28.4.2006
28.4.2016 11:02

Paljon oli ehtinyt virrata vettä Aurajoessa, kun amerikkalainen vaihtoehto-/progerockyhtye Tool vihdoin julkaisi jatkoa vuonna 2001 julkaistulle, ylistetylle Lateralus-albumilleen. Tool oli siihenkin asti tehnyt levyjä varsin verkkaiseen tahtiin, mutta Lateraluksen jättimäisen suosion vuoksi viisi vuotta tuntui todella pitkältä ajalta odottaa uutta materiaalia laulaja Maynard James Keenanilta, kitaristi Adam Jonesilta, rumpali Danny Careylta ja basisti Justin Chancellorilta.

Vaan eipä se odotus ollut vielä mitään. 10,000 Days ilmestyi Euroopassa päivälleen 10 vuotta sitten ja siitä lähtien Tool-fanit ovat odottaneet uutta levyä kieli pitkänä. Ihan Axl Rosen ikuisuusprojekti Chinese Democracyn tekemiseen käytettyä aikaa ei vielä kolkutella, muttei kovin kaukanakaan enää olla.

Yhtyettä ovat pitäneet kiireisenä oikeustaistelut vakuutusyhtiön kanssa, Maynard James Keenanin seikkailut A Perfect Circle- ja Puscifer-yhtyeidensä kanssa sekä laulajan muut intressit, kuten viinitila. Eikä yhtye ole pelkkää hiljaiseloa viettänyt, vaan keikkaillut säännöllisen epäsäännöllisesti, viimeksi tammikuussa. Mutta Tool työskentelee parhaillaan albumin kimpussa, ja tiettävästi instrumenttiraidat ovat kutakuinkin paketissa.

Hyvää kannattaa odottaa, kuten sanonta kuuluu. Ja jos tuleva levy on puoliksikaan niin hyvä kuin 10,000 Days, on se odottamisen arvoista.

Otetaanpa 10,000 Days tarkempaan syyniin ja käydään levy läpi kappale kappaleelta.

Vicarious

10,000 Days on edeltäjiään Lateralusta ja Ænimaa (1996) rokimpi, hevimpi ja suoraviivaisempi. Asia tulee selväksi heti väkevällä avausraidalla Vicarious. Myös sanoituspuolella mennään hyvin suoraan asiaan: traagisista onnettomuuksista ja tapahtumista on tullut viihdettä, jota media syöttää ja ihmiset ilolla vastaanottavat.

Eye on the TV, cause tragedy thrills me/Whatever flavor it happens to be
Like, ”killed by the husband”/”Drowned by the ocean”
”Shot by his own son”
”She used a poison in his tea then kissed him goodbye”

That’s my kind of story/It’s no fun til someone dies

Jambi

Rokkihommat jatkuvat myös Jambilla, josta mieleen jää erityisesti Adam Jonesille harvinainen talkbox-kitarasoolo. Sanoituksissa laulun kertojaminä on valmis tekemään mitä vain, jotta saisi pidettyä rakkaimpansa vierellään.

Wings For Marie (Pt 2) ja 10,000 Days (Pt 2)

Kahteen osaan jaettu, yhteensä lähes 18 minuuttinen kappale vie lähemmäs aiempien levyjen maalailevaa tunnelmanluontia. Dynamiikka vaihtuu minimalistisesta näppäilystä isoon ja jyräävään kitaravalliin.

Kappaleet (kuten koko levy) on omistettu Maynard James Keenanin äidille Judith Marielle. Maynardin ollessa 11-vuotias Judith Marie halvaantui aivoissa tapahtuneen valtimon pullistuman seurauksena. Hän eli lopun elämänsä halvaantuneena ja menehtyi 2003. 10,000 päivää viittaa 27 vuoteen, jotka Judith Marie eli halvaantuneena ja jatkuvassa kivussa.

Ten thousand days in the fire is long enough;
You’re going home

The Pot

Levy jatkuu rokkaavalla ja monimerkityksellisemmällä The Pot -kappaleella, joka kritisoi tekopyhiä auktoriteetteja, pääasiassa kristillistä kirkkoa ja valtiota. Julkaistiin levyn toisena singlenä Vicariousin jälkeen.

Lipan Conjuring

Ensimmäinen levyn harvoista väliosista, joita Lateraluksella ja Ænimalla on paljon enemmän. Kuten kappaleen nimikin kertoo, se on nykyisin pääosin Teksasin alueella elävien lipan apassien rituaalilaulu.

Lost Keys (Blame Hofmann)

Lost Keys (Blame Hofmann) toimii johdatuksena Rosetta Stoned -kappaleelle. Lost Keys seuraa hoitajan ja lääkärin vuoropuhelua mystisestä potilaasta.

Hofmann viitannee sveitsiläiseen Albert Hofmanniin, joka tutki sienten psykedeelisiä vaikutteita ja LSD:tä.

Rosetta Stoned

Rosetta Stoned on mainio esimerkki Toolin ja Maynardin huumorista, jota fanaattisimmat kannattajat eivät aina bändistä löydä (asia josta Maynard on myös kritisoinut fanejaan).

Kappale on mielenterveyspotilaan kertomus kohtaamisesta avaruusolentojen kanssa. Avaruusolennot paljastavat kertojan olevan Valittu, jonka tulee levittää heidän tärkeä viestinsä joka tulee pelastamaan kaikki ihmiset varmalta tuholta. Kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin Strömsössä…

”You are the Chosen One/The One who will deliver the message
A message of hope for those who choose to hear it
and a warning for those who do not.”

Me. The Chosen One? They chose me!
And I didn’t even graduate from fuckin’ high school

Intension

Tunnelmapala, joka käsittelee ihmisen väkivaltaista luonnetta. Vaikka synnymmekin ”puhtaina” ja pyrimme hyvään, luonteeseemme kuuluu muiden alistaminen psyykkisesti tai fyysisesti.

Spark becomes a flame/Flame becomes a fire
Light the way or warm this/Home we occupy

Spark becomes a flame/Flame becomes a fire
Forge a blade to slay the stranger/Take whatever we desire

Right In Two

Jatkaa Intension-kappaleen teemoissa. Right In Two pohtii myös, miksi Jumala antaa ihmiselle vapaan tahdon, vaikka teemme jatkuvasti virheitä ja vääriä valintoja. Miksi antaa vapaa tahto, jos Jumala tietää oikeat ratkaisut?

Viginti Tres

Levy päättyy Toolmaiseen äänimaisemaan. Viginti Tres on latinaksi kaksikymmentäkolme.


 

10,000 Days julkaistiin 28. huhtikuuta 2006 Euroopassa ja muutaman päivän viiveellä Australiassa, Briteissä ja Amerikassa. Levy nousi Suomessa albumilistan sijalle 2. viikolla 19/2006 ja pysyi listalla 12 viikkoa, nousten kuitenkin jälleen listoille viikolla 32/2006 yhtyeen Ruisrock-konsertin siivittämänä.

Onneksi olkoon siis 10-vuotias 10,000 Days! Toivottavasti saamme piakkoin sinulle jatkoa.

 

Lisää luettavaa