Arvio: Jännitystä piisaa ja popcornit ovat paikallaan – Moon Shotin kakkoslevy yllättää moneen otteeseen

Arvio julkaistu Soundissa 4/2024.
Kirjoittanut: Mirko Siikaluoma.

Arvio

Moon Shot
The Power
Reaper

Puhuttaessa Moon Shotista ei voi edelleenkään jättää mainitsematta sitä super-etuliitteistä sanaa, mutta miksi pitäisikään. Jussi Ylikosken, Ville Maljan, Henkka Seppälän ja Mikko Hakilan muodostaman Moon Shotin identiteetti on bändin toisella levyllä The Powerilla kiteytymässä entistä selvemmin omakseen.
Moon Shot kuulostaa edelleen tunnistettavasti tekijöiltään: etenkin Ylikoski onnistuu The Powerilla kitaristina ja biisinkirjoittajana briljeeraamaan vahvuuksillaan ja löytämään palettiinsa uusia sävyjä. Kyse ei ole taakasta, vaan tavaramerkistä.
Ville Maljan lauluääni on löytänyt Moon Shotin tuotannossa uuden soundin, aiempaa matalammat ja viileämmät sävyt, jotka antavat painoarvoa maailman ankeaa tilaa käsitteleville sanoituksille. Vielä muutama vuosi sitten Yesin sanoitukset liian monista sormista aseiden liipaisimilla olisivat saattaneet kuulostaa naiiveilta, mutta vuonna 2024 toiveet rauhasta maailmaan ovat ajankohtaisempia kuin vuosikymmeniin. Onneksi nämä asiat on sanoitettu lauluiksi.
Parhaimmillaan The Power on hypätessään kokeilevaksi, poispäin radiohittihakuisista ratkaisuista. Tämä korostuu etenkin levyn loppupuoliskolla, joka pääsee yllättämään useampaan otteeseen. Jännitystä piisaa ja popcornit ovat paikallaan.
Ride Faster on eeppinen, jopa progressiiviseksi luonnehdittava kappale, jossa draama säilyy läpi odottamattomien käänteiden. Deep Hood käy puolestaan hetkittäin varsin metalliseksi, mikä on varsin virkistävä tuulahdus. Monissa kappaleissa kitaran rooli on entistä enemmän loihtia ilmoille melodioita.
”Deep cuteilta” tuntuva albumin loppupuolisko saa janoamaan enemmän rohkeampia ratkaisuja, koska etenkin niissä Moon Shot tuntuu löytävän oman identiteettinsä. Tässä valossa osa levyn kappaleista tuntuu pelaavan liiankin varman päälle. Tästä huolimatta – tai kenties juuri siitä johtuen – The Power jättää jälkeensä saman olon kuin cliffhangeriin jäävä tv-sarjan kauden päätösjakso. Toivottavasti näistä aineksista jalostuu jotain kutkuttavaa.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa