MAGENTA SKYCODE: Relief | Soundi

MAGENTA SKYCODE: Relief(Solina)

Jori Sjöroosin täytyy olla 2000-luvun menestynein suomalainen popsäveltäjä, jos kriteereinä pidetään kaupallista menestystä ja kriitikoiden suomaa arvostusta. Hän lienee myös yksi Suomen ahkerimmista poptyöläisistä. Magenta Skycoden upean IIIII -debyytin (2006) jälkeen turkulaisartisti on ennättänyt Reliefin lisäksi veistämään kolme menestyksekästä albumia PMMP:n kanssa sekä tuottamaan Ismo Alangon ja Teho Majamäen kiitetyn Blanco Spirituals -levyn (2008). Viime vuonna Sjöroos vastaanotti Teosto-palkinnon PMMP:n hovisäveltäjän ja -tuottajan ominaisuudessa. Vähempikin riittäisi siihen, että Magenta Skycoden kakkos-albumista on odotettu mestariteosta.

Magenta Skycode on Jori Sjöroosin oma leikkikenttä, jolla hän määrää jokaisen palikan paikan ja asennon. Multi-instrumentalisti-studiovelho toteuttaa subjektiivista totuuttaan ihannemusiikista, sellaisesta, jossa sävelmien sisäsyntyinen melankolia kanavoituu aina lopulta katkeransuloiseksi eskapismiksi. Välillä tosin tuntuu, että taivaisiin kurkottava säveltaide on totaalisen irti ajasta ja paikasta, kaikesta sosiaalisesta todellisuudesta. Sjöroosin aikaisempien hengentuotteiden myötä tutuksi tulleesta goottilaisuudesta Reliefillä on jäljellä enää vain romantiikka, joka on väriltään mustaa ja vaaleanpunaista.

Reliefin kappaleiden melodiat ovat sanalla sanoen hymnimäisiä. Avausraita ja ensisingle Simple Pleasures pyörittelee arcadefiremaisen suureellisesti ja intohimoisesti uljasta melodiaa ja muutamaa sointua. Sjöroos tuntuu innoittuneen rehevistä kuoroista ja löytäneen The Beach Boysin autuaaksi tekevän vaikutuksen hyvin samankaltaisella tavalla kuin esimerkiksi Fleet Foxes, The Shins ja joukko muita ”uuden aallon” amerikkalaisia indie-yhtyeitä. Hektinen King Of Abstract Painters on ilmeisen vaikuttunut Animal Collectiven hurmiollisesta kolmisointumelodiikasta.

Uljas, uninen ja leikkisä Relief ei aukea hetkessä. Kompressoidun ja puhtoisen kokonaissoinnin ja Sjöroosin sinänsä taitavan mutta etäiseksi jäävän laulu­tulkinnan vuoksi kappaleet puhuttelevat ennemminkin ajattomalla kauneudellaan, kekseliäisyydellään ja näppäryydellään kuin läsnäololla, energialla tai temaattisella haastavuudella. Tästä syystä Magenta Skycoden läpimurto taitaa jäädä edelleen tapahtumatta.

Arvio julkaistu Soundissa 10/2010

Tähän liittyvät jutut

Omannäköisensä loppu – Magenta Skycode | 20.12.2014 Logomo-teatteri, Turku

Jori Sjöroosin johtama Magenta Skycode lopetti toimintansa kahdeksan vuotta ylistetyn debyyttilevynsä julkaisun jälkeen. Jäähyväiskeikka päättyi kirjaimellisesti tähtisateeseen.

Magenta Skycode haudan lepoon

Jori Sjöroosin johtama indieyhtye Magenta Skycode lopettaa toimintansa. Bändi soittaa viimeisen keikkansa Turussa vuoden lopulla.

Huhuista totta: Flow julkisti huikean lineupin!

Helsingin Suvilahdessa nähdään 8.–10. elokuuta jo huhuttujen OutKastin, The Nationalin, Die Antwordin ja Janelle Monáen lisäksi muun muassa Slowdive ja Bill Callahan.

Lauantaisoittolista: Jori Sjöroos ja parhaat IDM-biisit

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarjan kuudes osa keskittyy tanssimusiikkisuuntaukseen nimeltä IDM. Luotsina toimii muun muassa nimien Magenta Skycode, Fu-Tourist ja PMMP takaa tuttu Jori Sjöroos.

Ihmiskauppa ei ole satua – Paula Vesalan ja Jori Sjöroosin Satumaa-video järkyttää

Paula Vesala ja Jori Sjöroos ovat tehneet hienon, täysin uudenlaisen version Unto Monosen klassikkotangosta Satumaa ihmiskaupan vastaisen kampanjan hyväksi.

Joulukalenteri - hieman erilainen soittolista jouluksi

SOUNDIN JOULUKALENTERI ilmestyy päivittäin Soundin Facebook-sivulla. Ideana on, että joka päivä joku muusikko tahi julkimo valitsee oman suosikkijoululaulunsa, jonka sitten me linkitämme Facebookiin. Kalenterin korkkasi Lordi, jonka jälkeen on kuultu muun muassa Kauko Röyhkän, Asan ja Jouni Hynysen toivebiisit.

Magenta Skycode tarjoaa huojennuksen

Kuten Soundi jo aikaisemmin uumoili, PMMP:n biiseistä vastaavan Jori Sjöroosin johtaman Magenta Skycoden kakkoslevy Relief ilmestyy 20. lokakuuta. Orkesterin debyytti IIIII ilmestyi vuonna 2006.