R.E.M.-muusikot muistelevat 25-vuotiasta menestyslevyä tuoreessa dokumentissa – ”Tunsin oloni itsevarmaksi ja voimakkaaksi, mutta myös hyvin haavoittuvaksi”

Automatic For The Peoplen juhlajulkaisu ilmestyi marraskuussa.
11.12.2017 10:58

R.E.M. julkaisi lokakuussa 1992 huimaan kansainväliseen suosioon nousseen Out Of Time -levyn (1991) vanavedessä seuraavan merkkiteoksensa, haikean Automatic For The Peoplen. Levystä julkaistiin marraskuussa 25-vuotisjuhlapainos, jonka kunniaksi yhtye on myös julkistanut tuoreen, noin 25-minuuttisen lyhytdokumentin, jossa Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills ja kumppanit muistelevat levyn syntyhetkiä.

– Kulttuurisesti vuoden 1992 Amerikka ei ollut helppo paikka olla. Viimeiset 12 vuotta olivat olleet poliittisesti pimeintä aikaa [Ronald] Reaganeineen, [George] Busheineen ja AIDSeineen. Se näkyy myös levyllä, Stipe muun muassa pohtii.

Out Of Timen ja Losing My Religionin menestymisen jälkeen tunsin, että tällä levyllä meillä on koko maailman huomio. Tunsin oloni itsevarmaksi ja voimakkaaksi, mutta myös hyvin haavoittuvaksi. Sellaista haavoittuvuutta ei oikeastaan oltu ennen nähty pop-musiikkia tekevältä mieheltä. Bändi antoi minulle kauniita kappaleita ja tunnelmia laulaa menetyksestä ja pimeydestä – ja se toimi.

Lisää luettavaa