Toton Steve Lukather tyrmää soittamiseen usein liitetyn ”suuren valheen” – ”Täyttä potaskaa”

Lukather sanoo lisäksi, ettei ymmärrä soittamisen opettelemista tabulatuureista.
2.12.2020 13:33

Ultimate Guitar -sivusto haastatteli hiljattain Toto-kitaristi Steve Lukatheria ja tämä keskusteli muun muassa siitä, ettei hän voi käsittää tabulatuureja – siis pääasiassa kielisoittimille tarkoitettua soitto-ohjetta, jossa käytetään nuottien sijaan numeroita ja kirjaimia  – eikä ymmärrä, miksei samalla vaivalla sitten opettele suoraan nuotteja.

”Minusta tabulatuureja ja nuotteja voisi verrata siihen, soittaako kitaraa oikeasti vai pelaako Guitar Hero -peliä. Jos käytät kaiken sen ajan jonkun pelin pelaamiseen, mikset käyttäisi sitä oikean soittimen opetteluun? Minusta se on sama asia”, Lukather ihmettelee.

Kun haastattelija nostaa esille usein kuullun väitteen siitä, että musiikin teorian opetteleminen vie soittamisesta sielukkuuden ja tekee soitosta tylsää, Lukather suorastaan tulistuu.

”Täyttä potaskaa. Se on ollut minulle pelkästään hyödyksi varsinkin alkuaikoina, kun piti keksiä juttuja lennosta. Sinulle saatettiin antaa vain sointu ja siinä hetkessä piti soittaa jotain hienoa. Perusjuttujen kuten rinnakkaissävellajien sun muiden yksinkertaisten asioiden opettelu on tärkeää, olit sitten tiluttaja tai klassinen soittaja”, Lukather toteaa.

”Jos olet matkustamassa Ranskaan, on ihan fiksua opetella ranskan kieltä. On paljon helpompaa osata lukea nuotteja kuin viettää tuntikaupalla aikaa siihen, että joku näyttää sinulle, miten jokin asia soitetaan. Voisin antaa tuhansia esimerkkejä, miten teorian osaaminen on auttanut biisinkirjoittamisessa ja improvisoinnissa. On maailman suurin valhe, että nuottien tai ylipäänsä musiikin teorian osaaminen syö sielukkuutta. Täyttä paskaa!”

”Väite siitä, että teorian osaaminen syö sielukkuutta on vain laiskan tyypin tapa sanoa, ettei hän jaksa opetella asioita. Ne ovat niitä tyyppejä, jotka haluavat päästä A:sta suoraan Ö:hön eikä millään muulla – kuten oikeassa rytmissä soittamisella tai soittimen virittämisellä – ole mitään väliä. Teorian opettelu auttaa kommunikoimaan muiden muusikoiden kanssa ja antaa soittajalle enemmän vaihtoehtoja miettiä laatikon ulkopuolelta.”

Lisää luettavaa