Steve Lukather avautuu Toton hajoamisesta – ”Minua syytettiin asioista, joita en tehnyt”

Steve Lukather vasemmalla ja Joseph Williams oikealla.
Mascot Records

Kitaristi Lukather ja laulaja Joseph Williams jatkavat Toton soihdun kantamista ilman Steve Porcaroa ja David Paichia.

Rocksuuruus Toto ilmoitti viime vuoden syksyllä laittavansa pillit pussiin. Vajaa kuukausi sitten kitaristi Steve Lukather ja laulaja Joseph Williams kertoivat kuitenkin jatkavansa Toton hittien soittamista New Toto: The Dogz of Oz -kiertueella (jahka koronatilanne sen sallii) ilman alkuperäisjäseniin kuuluneita Steve Porcaroa ja David Paichia.

Lukather avautuu Toton viimeisimmän inkarnaation lopettamiseen johtaneista syistä tuoreessa Innerviewsin haastattelussa ja sanoo, että vaikka lavalla kaikki näytti hyvältä, kulissien takana kuohui.

”Raadoimme 10 vuotta tuodaksemme Toton takaisin. Edellisten managerien kanssa oli paljon ongelmia ja menetimme paljon rahaa. He myös sotkivat Toton nimen omistusoikeudet. Asiasta on kehitelty paljon tarinoita, jotka eivät pidä paikkaansa ja homma päättyi hyvin happamissa tunnelmissa”, Lukather toteaa.

”En ole puhunut Steve Porcaron kanssa yli vuoteen, vaikka hän oli yksi vanhimmista ystävistäni – enkä tiedä, tulenko enää koskaan puhumaankaan hänen kanssaan. Minua syytettiin asioista, joita en tehnyt, ja se sattui. David Paich ja minä hävisimme erään todella kalliin oikeusjutun jostain virheestä, josta minua syytettiin, mutta jota en tehnyt.”

”Kulisseissa tapahtui paljon ikäviä asioita, mutta emme antaneet sen näkyä keikoilla. Annoimme lavalla kaikkemme, mutta jopa joillain sessiotyypeillä oli ongelmia joka ilta. Se oli hyvin kurjaa ja vaikeaa. Tunsin olevani eristyksissä ja minua syytettiin asioista, joihin minulla ei ollut osaa. Jostain syystä kun asiat menevät vituiksi, kaikki katseet kohdistuvat minuun. Ihmiset ajattelevat aina, että se on minun syyni, mutta he eivät tiedä totuutta ja vain olettavat pahinta.”

”Toto hajosi liitoksistaan aikana, jolloin meidän olisi pitänyt juhlia uramme taloudellisesti suurinta menestystä. Olimme niin lähellä alkuperäistä kokoonpanoa, kuin elossa olevien jäsenten kanssa vain voimme olla. Olimme maailman huipulla. Mutta kohteliaan keskustelun sijaan meille annettiin ukaaseja, vaatimuksia ja uhkauksia.”

Lukather myöntää olevansa katkera siitä, miten pitkäaikaisen bändin taru tuli päätökseen.

”Missä on kiitos siitä, että pidin Toton tiellä silloin kun asiat eivät menneet hyvin? Kuka piti pyörät pyörimässä, jotta saamme katettua kuukausittaiset kulut? Sitten homma räjähti käsiin ja aloimme taas pärjätä, mutta sekin aiheutti erimielisyyksiä. Se oli kuin 45 vuotta kestänyt avioliitto, joka menee pahasti pieleen – itse asiassa lähemmäs 50 vuotta, jos laskee mukaan ajat jotka vietimme yhdessä lukiossa. Se musertaa sieluni. En halunnut homman päättyvän, mutta sitten meidät haudattiin oikeusjuttuihin enkä jaksa enää tapella.”

Lukatherin mukaan hän ja Joseph Williams ovat ainoat, jotka eivät ole jääneet eläkkeelle tai ovat tarpeeksi hyvässä kunnossa jatkaakseen kiertämistä, joten oli luonnollista, että kaksikko jatkaisi vielä. Kitaristin mukaan kaksikko olisi halunnut kiertää pelkällä The Dogz of Oz -nimellä ilman New Toto -etuliitettä, mutta agentit ja promoottorit eivät pitäneet ajatuksesta. Lukather sanoo ymmärtävänsä yskän hyvin.

”He eivät halunneet ottaa riskiä. Tunnetulla brändillä on valtava vaikutus talousasioihin. Tiedän, että jotkut ajattelevat minun olevan mulkku, jos käytän Toton nimeä missään yhteydessä. Mutta mitä minun sitten pitäisi tehdä? Olla soittamatta, koska kaikki muut ovat eläkkeellä tai kuolleet? Vaikka haluaisinkin sitä, olisi typerää aloittaa uudella nimellä näin 63-vuotiaana, kun olen käyttänyt 45 vuotta uran rakentamiseen. En yritä olla mikään huora, mutta sanon vaan, että olen ollut mukana kaikissa bändin inkarnaatioissa – olen ainoa tyyppi, joka on ollut kaikilla kiertueilla ja levyillä.”