Ilmoitus: Kesän hauskin ekoteko on matkustaa festarijunalla Ilosaarirockiin!

Matkustustavoissa ei välttämättä ole ajan kannalta suuria eroja, mutta yksi on selvästi ympäristöystävällisin.
2.7.2018 10:34

[ILMOITUS] Joensuu ja Ilosaarirock kutsuvat, mutta miten sinne olisi järkevintä matkustaa? Mahdollisuuksia on monia.

Omalla autolla se olisi kätevää, mutta yksin matkustaminen tulee autolla kalliiksi. Tietenkin jos jakaa bensakustannukset, niin sitten kulut eivät nouse kovin korkeaksi. Ja koko porukka pääsisi kotiovelta festarialueen portille.

Joensuuhun olisi tosin jopa reittilentojakin. Mutta vaikka onnistuisi hankkimaan edulliset lentoliput, niin eipä kokonaismatka-ajassa juuri säästä. Täytyy lähteä hyvissä ajoin lentokentälle, minne on matkaa. Ja määränpäässä kuluu aikaa matkatessa lentokentältä keskustan tuntumaan. Ei se ehkä sittenkään ole järkevää.

Linja-auto tulee tietenkin myös mieleen, mutta sitäkin nopeampi on juna. Junalla matkustaminen on kaiken lisäksi se ympäristöystävällinen vaihtoehto. Vaikka matka-aika esimerkiksi pääkapunkiseudulta Joensuuhun on autolla, lentokoneella ja junalla suunnillleen sama, niin päästöissä on selvät erot.

Tutkimusten mukaan juna kuluttaa vähemmän energiaa kuin muut liikennemuodot. Lentokone aiheuttaa matkustajaa kohden kymmenen kertaa suuremmat päästöt kuin juna. Ja jos autolla ajaa yksin, päästöt ovat lentokoneen tasoa.

VR on sitä paitsi panostanut erityisen paljon ympäristöystävällisyyteen. Yhtiö on sitoutunut ympäristön suojeluun ympäristölupauksia ja asettanut tavoitteita, kuten uusiutuvan energian käytön lisääminen ja energiatehokkuuden parantaminen.

Niihin voi tutustua tarkemmin tästä klikkaamalla.

Ympäristöystävällinen matkustaminen sopii muutenkin Ilosaarirockiin matkustamiseen, sillä festivaalin ympäristötyö on saanut huomiota kansainvälisellä tasolla.

Ilosaarirock oli ensimmäinen suomalaisfestivaali, jolle myönnettiin Green’n’Clean-ympäristösertifikaatti.

Ilosaari on saanut tehnyt monia mainetekoja ympäristöystävällisyyden saralla. A Greener Festival -tunnustuksia joensuulaisfestivaali on saanut neljänä vuonna. Työ ei lopu tähän: myös Ilosaarirock on tehnyt ympäristölupauksia ympäristökuormituksen pienentämiseksi.

Sähkön kulutusta mitataan festivaalilla tarkkaan. Asiakkailla on mahdollisuus täyttää vesipulloja useissa vesipisteissä.

Eettisyyteen panostetaan myös elintarvikkeiden käytössä. Alueella suositaan luomuruokaa, ja kahvi ja tee ovat aina Reilun kaupan tuotteita. Ilosaarirockin paidat ja hupparitkin on valmistettu eettisesti ja ekologisesti.

Ilosaarirockin eettistä toimintaa kun tarkastelee, niin luontevin matkustamistapa festivaalille on junalippu. Kun se on hankittu ja Ilosaarirockin ympäristöohjeet luettu, on aika tutkia ohjelmaa. Tässä pilke silmäkulmassa esiintyjäpoiminnat vihreitä arvoja kunnioittaen.

Atomirotan suurin hitti on edelleen esikoislevyn Aurinkoon. Vaikka kappaleessa tuskin ajellaan Teslalla, on trion välittämä aurinkoenergia niin voimakasta, että kyllä yksi festivaaliyleisö saa siitä virtaa tarpeisiinsa.

Mara Balls jos jokin on luomurockia. Kitaristin ja ite-taiteilijan yhtye on puuttuva lenkki kaupunkilaisen luontosuhteen elvyttämisessä. Metsä omistaa meidät ja kivet elävät!

Disco Ensemble lopettaa joulukuussa, mutta kiertää vielä kesän. Aseteollisuutta ja sotaa ei varsinaisina ekotekoina voi pitää, joten valkoinen lippu liehukoon rauhan merkiksi, olkoon White Flag for Peace tunnuslaulunamme.

Gasellit tietää, että tiiviisti asumalla hiilijalanjälki pysyy pienenä. Pääkaupungin korkeiden betonielementtitalojen varjoista kertoo esimerkiksi kappale Betoni-intiaani.

Tähän ei tarvitse edes mitään nokkelaa aasinsiltaa: Stam1nan albumi Atlantis kritisoi yhteiskunnan kulutustottumuksia ja otti voimaakkaasti kantaa luonnonsuojelun puolesta.

Lisää aiheesta:

Lisää luettavaa