Ilmoitus: Näillä helpoilla vinkeillä järjestät kavereillesi onnistuneen viinitastingin

[ILMOITUS]

Viinin maistelu voi vaikuttaa mutkikkaalta touhulta, mutta on kuitenkin illanistujaisten hauska ohjelmanumero, jossa kaikki ovat oikeassa. Ota tästä haltuun helppo vinkkipaketti, jonka avulla järjestät kavereillesi onnistuneen viinitastingin.

Valmistautuminen

1. Valaistus
Luonnonvalo on paras viinin värin arviointiin, mutta Suomen talviolosuhteissa loiste- tai halogeenivalaistus ajaa saman asian.

2. Lasi
Valitse tulppaanin muotoinen lasi, jossa voi pyöritellä viiniä ja jossa aromit pääsevät oikeuksiinsa. Vältä ulospäin leveneviä laseja.

3. Viinit
Mieti valmiiksi teema ja kerää tietoa valituista viineistä. Kolmesta viiteen viiniä on sopiva määrä.

4. Järjestys
Viinit ryhmitellään maistelujärjestykseen: valkoviinit ennen punaviinejä, kevyet ennen täyteläisiä.

Itse maistelu

1. Katso
Tartu lasia jalasta ja katso viiniä valkoista taustaa vasten. Väristä voidaan saada viitteitä viinin iästä, voimakkuudesta ja rypälelajikkeesta.

2. Haista
Pyörittele viiniä lasissa ja haista. Yritä kuvailla viinin tuoksua – tuoksuuko se liikaa tai liian vähän, erottaako sieltä jotain tiettyä hedelmää tai tuleeko mieleen mummon mustikkapiirakka.

3. Maista
Ota reilu kulaus, purskuttele hetken. Mieti onko viini kevyt vai täyteläinen, makea vai kuiva, raikas vai lattea. Mitä mielleyhtymiä tai muistoja mausta tulee mieleen.

4. Yhteenveto
Ammattilaiset sylkevät maistelemansa viinin pois, mutta illanistujaisissa tuskin näin tarvitsee tehdä. Nautiskele maistellusta viinistä ja käy läpi ystävien kanssa yhteenvetoa viinin ominaisuuksista. Loppujen lopuksi kyse on siitä, oliko viini sinun mielestäsi hyvää!

[ILMOITUS]