Rutkuttaja – Hemmo testaa uudelleenjulkaistun Hagströmin klassikkobasson

Muistammeko kuka on Rutger Gunnarsson? No emme tietenkään, vaikka mies oli Abba-yhtyeen studio- ja keikkabasisti. Rutger suunnitteli vuonna 1980 Hagströmin kanssa Super Swede -basson, jota valmistettiin aikanaan vain 364 kappaletta. Kyseessä on siis harvinainen ja haluttu keräilypeli.

Nyt tämä basso on julkaistu uudelleen osana Hagströmin Northen Series -sarjaa, joka valmistetaan Kiinan sijasta Tsekeissä. Basso on hyvin tarkka uusinto, ainoastaan erilliset tallapalat erottavat sen alkuperäisestä. Mahonkikaula menee rungon läpi ja ”siivet” ovat myös mahonkia. Eebenpuun näköinen Resinator-muovisekoiteotelauta jatkuu mielenkiintoisesti mikrofonien ohi tallaan saakka, ilmeisesti läpsyttelysyystä.

Jazzbassotyyppiset, hurinattomat ja tymäkät yksikelaiset mikit ovat Lundgrenin Ruotsissa käsin valmistamat. Etumikki toimii ihan yksinäänkin, joka ei ole tyypillistä. Hakkubasson perseessä on perä-ti kaksi hihnatappia, jota en ihan ymmärtänyt – onko tässä mahdollisuus nostaa bassoa ylemmäs kesken keikan? Itse saatan modata kaulapainoista soitinta siirtämällä hihnatappia ylemmäs paremman soittobalanssin saavuttamiseksi.

Kaula on hämmentävä leveä, joten se ei kenties sovi talousnakkisormille. Tällä kiitoradalla on tilaa kauhoa. Basso on tasapainoinen, kevyehkö ja harmoninen. Unohduin soittelemaan tällä tuntikausiksi. Vaikka hinta on melko korkea (lähes 2000 euroa), niin mielestäni rahalle saa vastinetta. Rutkutan vain siitä, että bassoa ei saa sinisenä.