”Totta kai olen kohdannut seksuaalista häirintää” – Arch Enemyn suorasanainen laulaja Alissa White-Gluz puhuu suunsa puhtaaksi

Alissa White-Gluz on ollut Arch Enemyn laulajana vuodesta 2014.

"On olemassa vastaus ja se on veganismi", jyrähtää maapallon ja sen asukkaiden tulevaisuudesta huolta kantava Arch Enemy -laulaja.

Ruotsalaisen death metal -yhtye Arch Enemyn kanadalaislähtöinen laulaja Alissa White-Gluz on ehtinyt niin The Agonist- kuin Arch Enemy -vuosiensa aikana nähdä musiikkimaailman hyvät ja huonommatkin puolet. Soundin haastattelussa Alissa kertoo avoimesti ja perinpohjaisesti kokemuksistaan ja mielipiteistään niin #metoo-kampaanjaan, eläinten oikeuksiinkin kuin uskontoihinkin liittyen. Lue myös pitkä Arch Enemy -juttu tänään ilmestyvästä Soundi-lehdestä.

Teksti: Timo Isoaho

Millaisen ohjeen antaisit naisartisteille, jotka haaveilevat pääsevänsä metallibändin keulille?

– Ole oma itsesi. Varaudu jättimäisiin haasteisiin, katso ennemmin eteen- kuin taaksepäin ja muista harjoitella! Ympäröi itsesi hyvillä tyypeillä äläkä soimaa itseäsi, jos heidän löytäminen vie aikaa. Tutkaile jokaista mahdollisuutta, joka tulee vastaasi, oli se miten pieni tahansa, äläkä pelkää astua mukavuusalueesi ulkopuolelle kasvaaksesi artistina.

Mitä #metoo-kampanja merkitsee sinulle? Luuletko että asiat tulevat muuttumaan nyt tai tulevaisuudessa?

– Minusta elämme erittäin kiinnostavia aikoja naisten voimaannuttamiseen ja sukupuolten väliseen hierarkiaan liittyen – eikä vain viihdeteollisuudessa vaan laajemminkin. Toivon kuitenkin, että se olisi tapahtunut jo aiemmin, ennen sosiaalisen median aikaa, jossa kaikki on mielipidettä ja mikään ei ole faktaa.

– On tärkeää, että ihmisillä säilyy fokus siitä, että mistä tässä liikkeessä on kyse: uhrit puhuvat sortajiaan vastaan tähtäimenään kohtalotovereidensa voimaannuttaminen. Että ihmiset olisivat tarpeeksi itsevarmoja kontrolloidakseen omaa vartaloaan sen suhteen, mikä on hyväksyttävää. Ja on tärkeää huomauttaa, että tämä ei päde vain naisiin, vaikka uhreista valtaosa onkin naisia.

”Uutissivustot ovat klikkiotsikoinnin pauloissa ja kirjoittavat mitä tahansa asiayhteydestä irrotettua, herkästi leimahtavaa roskaa saadakseen ihmiset vierailemaan sivuillaan”

– On myös tärkeää säilyttää kriittisyytensä näinä aikoina. Roskalehden paskapuhe-otsikko ei edusta totuutta, objektiivisuutta tai laillista syytettä. Uutissivustot ovat klikkiotsikoinnin pauloissa ja kirjoittavat mitä tahansa asiayhteydestä irrotettua, herkästi leimahtavaa roskaa saadakseen ihmiset vierailemaan sivuillaan. Ja he tekevät sitä armottomasti ja miettimättä sen tarkemmin, kenen eläman ja uran he samalla tuhoavat.

– Siitä huolimatta on tärkeää muistaa, että monet julkisuuteen astuvat uhrit eivät puhu saadakseen huomiota itselleen tai murskatakseen ahdistelijoitaan. He tekevät sen siksi, että muut pystyisivät puolustamaan itseään joutuessaan vastaavanlaiseen tilanteeseen tietäen, etteivät he ole yksin.

Oletko itse kohdannut seksuaalista häirintää?

– Totta kai olen. Luulen, että kaikki naispuoliset kollegani ovat. Takavuosina kiertueillamme oli ihmisiä, jotka saivat minut tuntemaan oloni turvattomaksi päivittäin. He uhkasivat raiskata minut, painaa minut alas, sulkea minulta mahdollisuuksia… Puhumattakaan sellaisesta ”mies kertoo, kuinka naisen pitää pukeutua” -jutusta, josta todella pidän (sisältää sarkasmia).

”Jokainen, joka on ollut riittävän tyhmä yrittääkseen saada minua sellaiseen tilanteeseen, on katunut sitä ja tulee katumaan!”

– Nykyään olen fyysisesti erittäin varautunut, ja totta puhuen osa siitä, miltä näytän, on vain puhdasta vitun kapinaa niitä laatikoita vastaan, joihin ihmiset ovat yrittäneet minut lukita koko urani ajan. En halua mennä liiaksi yksityiskohtiin, mutta voin vakuuttaa, että jokainen, joka on ollut riittävän tyhmä yrittääkseen saada minua sellaiseen tilanteeseen, on katunut sitä ja tulee katumaan!

Mikä sinun mielestäsi ansaitsisi seuraavan kampanjan?

– Seuraava looginen askel olisi jotain vastaavaa eläinoikeuksien puolesta. Kaikki tärkeät vallankumoukset – ajattele vaikka rodullista tasa-arvoa, naisten oikeuksia tai muita taisteiluita joita on voitettu tässä sodassa, jota jatkamme – ovat ensin kohdanneet kritiikkiä ja vastustusta, kunnes käännekohta saavutetaan.

– Olen ollut vegaani parin vuosikymmenen ajan, ja olen nähnyt senkin liikkeen kehittyvän. Olemme nyt vastustuksen ja hyväksynnän vaiheessa. Joka päivä jotkut ihmiset löytävät vegaaniuden ja päättävät joko vihata sitä tai tulla osaksi sitä. Eläinten hyväksikäyttö ja kaupallistaminen tuhoaa maan ja terveytemme, ja lisäksi se on hirvittävää massakidutusta ja murhaa. En yritä olla dramaattinen, sitä se kirjaimellisesti on.

”Eläinten hyväksikäyttö ja kaupallistaminen tuhoaa maan ja terveytemme, ja lisäksi se on hirvittävää massakidutusta ja murhaa.”

– Ihmiset ovat heräämässä ja alkavat huomata, että kaikkein itsekkäinkin ihminen tarvitsee planeetan, jolla elää. Ja se ei ole mahdollista niin kauan kuin jatketaan nykyisenkaltaista kestämätöntä teollisuutta. Ihmiset huomaavat, että heidän teoillaan on merkitystä. He voivat kierrättää, käyttää joukkoliikennettä, vähentää vedenkäyttöä ja niin edelleen.

– Veganismi on vallankumous, jota vaaditaan tässä vaiheessa koska sen kautta voidaan ottaa huomioon ja korjata nälänhätää, ilmastonmuutosta, ennenaikaisia kuolemia, maapallon korvaamattoman ekosysteemin totaalista tuhoa, maaperän köyhtymistä sekä ilmaston, vesistön ja maan saastumista. Eikä unohdeta myöskään asian eettistä puolta. Jos tämä kaikki kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, kannustan lukijoitanne tutkimaan tarkemmin kaikkia mainitsemiani seikkoja. On olemassa vastaus ja se on veganismi.

Onko elämässäsi muita aihepiirejä, joihin suhtaudut yhtä intohimoisesti?

– Eläinten oikeudet ovat minulle tärkeimmät, mutta tietenkin kaikki epäoikeudenmukaisuus saa minut ärsyyntymään. Oli kyse sitten rasismista tai seksismistä.

”Henkilökohtainen usko voi olla kaunista, mutta järjestäytynyt uskonto on puhdasta pahuutta.”

– Olen myös vahvasti kaikkia uskontoja vastaan. Minusta on surullista, että niitä on vielä vuonna 2018. Loppujen lopuksi kyseessä on taloudellinen huijaus, joka erottaa ihmisiä ja luo konflikteja myymällä ihmisille pelastusta epätoivon aikoina. Minullakin on uskovia ystäviä, eikä minulla ole tietenkään mitään sitä vastaan että he löytävät uskosta lohdutusta. Se on henkilökohtainen selviytymiskeino, eikä minulla ole mitään mielenkiintoa sanella, kuinka ihmiset selviytyvät elämästään. Mutta minulle on kuitenkin ongelma kaikki se naisten alistaminen, muiden vihaaminen ja ne uskontojen älyttömät, vanhentuneet säännöt, jotka aiheuttavat enemmän pahaa kuin hyvää maailmassa.

– Juuri eilen kävelin Manchesterissa suuren, kauniin ja koristeellisen kirkon ohi jäätävässä säässä. Korttelin päästä ohitin neljä koditonta ihmistä, jotka pitivät itseään lämpiminä kääriytymällä pahvinpaloihin. Se tuntui läimäykseltä kasvoihin! Jättimäinen, tyhjä rakennus, joka on suurimman osan aikaa käyttämättömänä, ja jonka sisällä saarnataan ihmisille – ja samaan aikaan lukitaan ulkopuolelle ne, jotka tarvitsisivat apua kipeimmin. Se on vastanmielistä. Uskonto ei ole hyväntekeväisyyttä, se on ihmisrakkaudeksi naamioitua bisnestä. Henkilökohtainen usko voi olla kaunista, mutta järjestäytynyt uskonto on puhdasta pahuutta.

Mikä on tärkein viesti sinun laulunteksteissäsi?

– Yleensä haluan teksteissäni nostaa esiin negatiivisia asioita. Ei niinkään sillä, että haluaisin velloa negatiivisuudessa, vaan minulle kyse on katarttisesta keskustelun tavasta. Epäkohtien osoittaminen, tunteiden purkaminen niin että siihen voi samaistua… minusta musiikissa on kyse juuri siitä.

– Olen saanut sanoituksistani paljon hienoa palautetta. Joku on päättänyt alkaa opiskella englantia niiden innoittamana, joku toinen taas on alkanut vegaaniksi.


Alissa White-Gluzin nuoruuden suosikkilevyt:

Soundgarden: Badmotorfinger
No doubt: Tragic Kingdom
Metallica: Master of Puppets
The Distillers: Coral Fang
Andre Lloyd Webber: Jesus Christ Superstar

Teksti: Timo Isoaho