Anarkiaa, massatuhoa ja yksi irstas duuribiisi – ennakkokuuntelussa Amendfoilin pieteetillä tehty kakkoslevy

14.10.2016 10:54

Tamperelaisen Amendfoilin Skyline Escape -debyytistä on ehtinyt kulua jo kolme vuotta, mutta nyt orkesteri julkaisee sille viimein jatkoa. Empyrean & Ophidian -albumi ilmestyy 21. lokakuuta, ja levyn voi kuunnella jo näin viikkoa etukäteen Soundin verkkosivuilta. Olkaa hyvä, alempaa löytyy!

”Pitkän hautomisen ja odottelun jälkeen on mahtavaa saada Amendfoilin toinen albumi ulos. Empyrean & Ophidian on edeltäjäänsä synkempi, monipuolisempi ja rokahtavampi. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että bändi kuulostaa nyt entistäkin omaperäisemmältä ja aidommalta”, laulaja-kitaristi Lassi Mäki-Kala toteaa tiedotteessa.

Ennakkokuuntelun ohessa tarjotaan myös hivenen syvempi katsaus uutuuslevyn sisältöön. Mäki-Kala kirjoitti Soundin lukijoille kappalekohtaisen selonteon Empyrean & Ophidianin saloista, joten lue Soundcloud-soittimen alapuolelta, mistä tamperelaisten hengentuotteissa on kysymys. Karua kertomaa näyttää olevan monen biisin tarina.

Amendfoil julkaisi myös musiikkivideon kappaleeseen Pale Horse, sen voi katsoa täältä. Empyrean & Ophidianin julkaisua juhlistetaan Tampereella 21.10. Jack the Roosterissa.

Empyrean & Ophidian biisi biisiltä

Teksti: Lassi Mäki-Kala

Odious
”Levyn rock-henkisin kappale heti kättelyssä. Biisijärjestystä miettiessä kappale ei vain yksinkertaisesti sopinut muualle kuin ensimmäiseksi. Biisi kertoo niistä vastenmielisistä ihmisistä, joista jokainen toivoo omassa elämässään pääsevänsä eroon. Mikäli tällaisia henkilöitä ei löydy omasta lähipiiristä, katseen voi kohdistaa Arkadianmäelle.”

Pale Horse
”Kappale tulvii meille suomalaisille tyypillistä pessimismiä: parasta vaan lyödä rahat likoon kuoleman puolesta ja odotella raamatullista maailmanloppua. Biisistä on löydettävissä myös intertekstuaalisia viitteitä Supernatural-sarjaan sekä musiikin että lyriikoiden muodossa.”

Dead Wrong
”Kiihkomielinen biisi kertoo kansannoususta ja vallankumouksesta, ja se rakentuu musiikillisesti groovaavasta kaljanjuontiriffittelystä ja nykivästä industrial-iloittelusta. Säkeistöstä löytyy kaikilla raajoilla yhdenaikaisesti paiskova ’apinakomppi’, joka on ehdottomasti aina kuuntelun arvoinen.”

The Passenger
”Ehkä levyn progein biisi ja yksi omista suosikeistani. Levyä rakennellessa tuli kauhea tarve tehdä irstas duuribiisi. Duurivoittoisia kappaleita ei metallimusiikissa juurikaan tehdä, joten täytyihän sellainen sitten tehdä. Kappaleen keskeinen viesti on se, että kaikesta epätoivosta ja hulluudesta huolimatta eteenpäin on mentävä – vaikka sitten vaan yhdellä rikkinäisellä airolla toispuoleisesti meloen.”

Catalyst
”Akustinen katalyytti katarsikselle.”

Catharsis
”Tämä anarkiaa ja massatuhoa hönkivä kappale saa vaikutteensa Yön ritari -elokuvastakin tutun Jokerin hahmosta. Musiikissa liikutaan punkin ja norjalaisen kansanmusiikin hellissä tunnelmissa.”

Darken Waters
”Tummien vesien hait saattavat naukata ja viedä syvyyksiin, mutta pintaa kohti on silti mahdollista pyrkiä. Biisi on tunnelmaltaan synkin mutta sanomaltaan positiivisin. Itselleni kyseinen biisi jättää aina hyvän ja puhdistuneen fiiliksen.”

Less Than a Ghost
”Mitä ihmisestä jää jäljelle, kun häneltä viedään ihmisarvo, oikeudet ja oma tahto? Kappaleen viesti on yksinkertainen: ymmärrä lähteä, jos asiat ovat todella huonosti äläkä tule takaisin. Jostain syystä säkeistön komppi kuitenkin hymyilyttää yleisöä aina.”

Quicksand
”Jyväskylässä heitetyn keikan jälkeen eräs nainen kertoi, kuinka konsertti oli ensimmäinen kerta todella pitkään aikaan, kun hän pääsi puolisonsa kanssa viettämään vapaailtaa sairaan lapsensa luota. Se jäi kaivelemaan pitkäsi aikaa ja herätti myös omat pelkoni silloin vielä syntymättömän esikoiseni puolesta. Quicksandista muodostui kanava, jolla pelot sai vaimennettua.”

Omnivore
”Levyn musta lammas oli pitkään heikoimpien listalla, mutta livetilanteessa se osoittautuikin yhdeksi parhaista tunnelman nostattajista. Lyriikkapuolella seikkaillaan avaruuspatologin/intergalaktisenmetsästäjän limaisissa saappaissa.”

Silver Linings
”Levyn mahtipontisin biisi lukeutuu pitkälti melodoom genren alueelle. Keskeisenä teemana on järjettömän materialismin ylivalta suhteessa rakkauteen ja ihmissuhteisiin.”

Lisää luettavaa