Arvio: Jim Pembroken elämäkerta sisältää riemukkaita tarinoita – maineikas muusikko ei ehtinyt viimeistellä muistelmiaan

7.11.2022 14:44

Jim Pembroke, Rick Chafen
Just My Situation – Muistelmat
Like
.
Jim Pembroke (1946–2021) tuli Britanniasta Suomeen vuonna 1965 ja näki maamme popkuvioita monesta kulmasta. Hän kirjoitti kaikessa hiljaisuudessa muistelmiaan, jotka on nyt hänen kuolemansa jälkeen pantu kansiin.
.
Poika varttui sodan jälkeisen Britannian harmaudessa – tarinat pommitetuista rakennuksista ja taidekoulusta ovat vastaavia, joita olemme lukeneet useista brittitähtien elämäkerroista. Yleensä muistikuvat sukulaisista ovat elämäkertojen haasteellisinta antia, mutta tässä tapauksessa tarinat ovat riemukkaita. Pembroke on löytänyt juuri oikean huumorin tason, jonka suomentaja Esa Kuloniemi on hienosti tavoittanut. Sama brittihuumorin sävyttämä ote pitää läpi kirjan.
.
Pitkätukkaisen soittajan saapuminen Suomeen johti hyvinkin pian esiintymisiin ja tyttöjen kirkumisiin: maa oli saanut oman kotibritin, josta tuli melko pian varteenotettava muusikko ja lauluntekijä. Blues Section -yhtye alkoi myös tuoreen Love Recordsin poptaipaleen, ja yhteistyö jatkui vielä Wigwamin parissa. Kysyntää löytyi myös tekstittäjänä ja lauluntekijänä.
.
Pembroken omat kiinnostavat muistelut loppuvat kesken, loppuajasta mukana on Jarkko Jokelaisen kirjoittama epilogi.
.
Teksti: Antti Marttinen
Haastattelu on julkaistu Soundissa 9/22.

Lisää luettavaa