Einstürzende Neubauten Suomeen 24 vuoden jälkeen

Saksalainen industrial-yhtye Einstürzende Neubauten saapuu Helsingin Tavastialle 24.4.2008. Edellisestä esiintymisestä onkin aikaa, sillä orkesteri nähtiin Suomessa viimeksi Lepakossa 1984. Vuonna 1980 Länsi-Berliinissä perustettua Einstürzende Neubautenia on luonnehdittu jopa erääksi maailman parhaista liveakteista.

Bändi on saavuttanut pitkän uransa aikana vakiintuneen kannattajakunnan ympäri maailmaa omintakeisen musiikkinsa lisäksi erikoisilla toimintatavoillaan. Yhtye on mm. rahoittanut albumeitaan myymällä ne faneilleen etukäteen ja antamalla näin ostajille myös mahdollisuuden seurata studiotyöskentelyä reaaliajassa ja vaikuttaa levyntekoprosessiin.

Yhtyeen tunnetuin muusikko Blixa Bargeld tunnetaan myös kirjailijana, näyttelijänä ja luennoitsijana. Bargeld on myös yksi Nick Cave And The Bad Seeds -yhtyeen perustajajäsenistä ja soitti bändissä vuoteen 2003 asti. Einstürzende Neubautenin muut jäsenet ovat Alexander Hacke, N.U. Unruh, Rudi Moser ja Jochen Arbeit.

Einstürzende Neubauten kertoo Berliinin muurin ja kylmän sodan olleen tärkeimpiä vaikuttajia yhtyeen syntymiseen ja sen musiikkiin. Bändi reagoi ajan "poliittiseen hulluuteen ja popkulttuurin merkityksettömyyteen" luomalla meteliä esimerkiksi työmailta varastetuilla "instrumenteilla". Yhtyeen vaikutuspiiriin kuuluu Depeche Moden, Nine Inch Nailsin, Marilyn Mansonin ja Rammsteinin kaltaisia nimiä.

www.neubauten.org