Kotiinpaluun ja seikkailun tuntua – Ennakkokuuntelussa Velin soolodebyytti

Ennakkokuuntelussa Veli: I Am Changing
8.6.2020 11:49

Ensi perjantaina ilmestyy pelkällä etunimellään musiikkia julkaisevan Veli Kauppisen ensimmäinen sooloalbumi I Am Changing, mutta jo nyt tuo melodinen, haikean melankolisesta kevyen kesäiseen helisevästi kulkeva indie pop -albumi on kuunneltavissa Soundin ennakkokuuntelussa.

Veli Kauppinen on tullut tutuksi muun muassa Iisan, Astrid Swanin ja Samae Koskisen yhtyeiden basistina, sekä pitkästä urastaan Ylen kulttuuritoimittajana. 2000-luvun alussa hän toimi Red Carpet -nimisessä indieyhtyeessä. Omin päinkin hän on tehnyt musiikkia Tolbiac-nimen alla, mutta nyt on kyseessä ensimmäinen virallinen sooloalbumi.

– Olen miettinyt soololevyn tekemistä todella pitkään. Omia lauluja olen tehnyt teini-ikäisestä lähtien, joten olisin varmasti voinut kasata levyllisen omaa musaa jo aikoja sitten, Kauppinen kertoo.

– Multa meni kuitenkin todella pitkään uskaltaa luottaa omiin kykyihini ja tavallaan kehdata viedä asiat näin pitkälle. Oon helposti vähätellyt omia laulujani ja pitänyt niitä jotenkin vähemmän ”oikeina” kuin joidenkin muiden tekijöiden biisejä.

Kauppinen kertoo, että asiat alkoivat tapahtua hänen tutustuttua Juho Ilkkoon, jolla on studio Kauppisen kotikaupungissa Raahessa.

– Oli mahtavaa matkustaa Helsingistä Raaheen tekemään omaa levyä, siinä oli samanaikaisesti kotiinpaluun ja seikkailun tuntua. Juho on taitava muusikko, joten saimme soitettua suurimman osan musiikista kahdestaan, se helpotti asioita suunnattomasti, kun ei tarvinnut säätää bändin kanssa.

”Musiikintekijältä vaaditaan tiettyä pokkaa ja olen selkeästi ollut ihan liian nössö suhtautumisessani omiin lauluihini.”

Täysin ilman apuja levy ei tietenkään syntynyt. Keep Myself from Falling Down -biisillä pianoa soittaa Okke Komulainen, jonka kanssa Kauppinen soitti Samae Koskisen bändissä. Death Hawksin Tenho Mattila soittaa saksofonia No Time to Waste -väliosassa ja Susanna Syrjäläinen teki jousisovitukset Untrue (to All of You) -kappaleeseen.

– I Am Changing -nimi tulee albumin surullisimman laulun rivistä, mutta halusin sen otsikoksi kuvaamaan kuinka levyn tekeminen on rohkaissut minua luottamaan itseeni. Musiikintekijältä vaaditaan tiettyä pokkaa ja olen selkeästi ollut ihan liian nössö suhtautumisessani omiin lauluihini. Nyt olen vihdoin saanut pitkään hautomani oman levyn tehtyä, joten tuntuu että muutos on alkanut.

Veli. Kuva: Katja Tähjä

Lisää luettavaa