Haastattelu: Temple Balls kertoo tulevasta levystään ja Peer Güntin erikoisista soundcheck-tottumuksista

25.10.2023 10:44

Kotimaisen hard rockin terävimpään kärkeen viimeistään Pyromide-kolmoslevyllään (2021) karauttanut Temple Balls jatkaa vastustamattoman tarttuvan paahdon parissa marraskuussa ilmestyvällä Avalanche-uutuudellaan.

Syöksytään lumisten myrskyjen äärelle pian, mutta käydään ensin lämpimillä kaukomailla ja vähän muuallakin.

– Nauhoitimme Traded Dreams -debyyttimme (2017) Thaimaassa, ja olihan se monella tavoin aivan huikeaa, sanoo kitaristi Niko Vuorela.

– Mainittakoon hauska nippelitieto tämän levytysreissun tiimoilta: kun me työskenneltiin ykkösstudiossa, kakkosstudiossa miksattiin Hans Zimmeriä. Olihan se nuorille kosseille melko eksoottista!

– Kakkoslevy Untamed (2019) taas valmisteltiin pohjoisissa ja pimeissä suomalaismetsissä, ja tekemisen kontrasti debyyttiin oli aikamoinen. Ei-niin-yllättäen tuntui luontevalta kirjoittaa biisejä hieman tummemmalla ja raskaammalla kynällä. Lisäksi Jona Tee tuli mukaan tuottajaksi, ja meidän yhteistyöhän on ollut hyvin hedelmällistä.

Jo mainittu Pyromide sai Soundin arvostelussa täydet pisteet, ja kritiikki päättyi lauseeseen: ”Pyromide pistää kotimaisen hard rockin kaikkien aikojen parhaiden albumien luettelon uusiksi”.

– Meidän tavoitteena on julkaista vain ja ainoastaan musiikkia, joka miellyttää itseämme. Pyromiden myötä löysimme Temple Ballsille oman soundin ja omat raamit, ja olemme levyyn edelleen erittäin tyytyväisiä, sanoo kitaristi.

Temple Balls tunnetaan myös kovana livebändinä, ja ryhmä onkin päässyt esittelemään osaamistaan aikamoisissa paikoissa.

– Kun soitettiin Queenin kanssa, osa meidän porukasta bongasi Brian Mayn ja meni esittäytymään. Kun he sitten kättelivät kitarasankaria, May totesi: ”Kylläpä nykynuoriso on kohteliasta. Oikein kättelevät vanhaa ihmistä.”

– Kun lämpättiin Deep Purplea, aikataulu alkoi venyä ja meidän soundcheck oli vaarassa jäädä toteutumatta. Samana iltana lauteille nousi myös Peer Günt, ja yhtyeen herrat sitten totesivat, että ”älkää pojat hätäilkö, me on näitä soundeja katsottu ennenkin”. No, äijät menivät lavalle, ja Timo Nikin kitaravahvistin vinkaisi kerran helvetin kovaa. Sitten soundcheck oli tehty. Tämä tarkoitti sitä, että meille jäi ruhtinaallisesti aikaa tehdä oma tsekki!

Niin, Avalanche. Sitä on odotettu, sillä levyn ensimmäinen single Strike Like A Cobra ilmestyi jo keväällä 2022.

– Kappale lähti liikkeelle mielenkiintoisella tavalla. Aloin taannoin katsoa Jimin (Välikangas, basso) kanssa Cobra Kai -sarjaa ja kohta mekin jo tehtiin kurkipotkuja. Sitten adrenaliinitaso nousi sellaisiin korkeuksiin, että meidän oli pakko lähteä treenikämpälle kirjoittamaan aiheesta biisi, sanoo Vuorela.

– Useammin uudet kappaleet syntyvät kuitenkin niin, että juodaan kuppi kahvia, ja sitten toivotaan kitaroiden sylkevän timanttisia riffejä. Ja jos ei kaffilla joskus lähde, niin sitten koffilla!

Mikä oli oma tavoitteenne Avalanchen suhteen?

– Ajatuksena oli kirjoittaa vähintään Pyromiden tasoinen vivahteikas hard rock -levy. Ripustettiin siis rima korkealle, ja samalla päästiin haastamaan positiivisella tavalla omia biisinkirjoitustaitoja. Ja niin, eiköhän me sellainen kokonaisuus saatu aikaiseksi, että seikkailuja rokkenrollin parissa on tiedossa jatkossakin. Ympäri maailmaa.

Miten päädyitte Avalanche-otsikkoon?

Avalanche oli ensimmäinen kappale, joka syntyi Pyromiden jälkeen. Kun sitten myöhemmin mietimme albumin nimeä, tuli mieleen, että onhan lumivyöry melkoinen luonnonvoimien näytös, ja siinä mielessä Avalanche kuvaa albumia oikein hyvin.

Entä miltä yhtyeen jatko näyttää?

– Suunnitelmia on moneen suuntaan, mutta ainakin yksi asia on varma: Temple Ballsin karavaani jatkaa kulkuaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 9/23.

Lisää luettavaa