Haastattelussa Nosturin uusi ohjelmapäällikkö: mihin suuntaan keikkapaikan tarjonta muuttuu uuden vetäjän myötä?

Oskari Vaittinen on innoissaan suomiräpin noususta.

Saku Schildt

Elävän musiikin yhdistys ELMU ry tiedotti hiljattain, kuka ottaa sivuun astuvan Mika ”Nixon” Nikulan paikan Nosturin ohjelmapäällikkönä. Ahkerassa käytössä olevan klubin uusi johtaja on Oskari Vaittinen, joka on tähän asti tunnettu Virgin Oil -klubin ohjelmavastaavana.

Otimme syyskuun lopussa uudessa pestissä aloittavaan Vaittiseen yhteyttä ja kysyimme, millaisia suunnitelmia hänellä on Nosturin loppuaikojen varalle – ELMUhan muuttaa Telakkakadulta lähivuosina uuteen osoitteeseen. Ja mitä muuten muuttoasialle kuuluu? Sellaistakin kysyttiin.

Millaisella johtoajatuksella alat tehdä Nosturissa ohjelmapäällikön töitä? Muuttuuko Nosturi alaisuudessasi johonkin suuntaan?

”Lähden laajentamaan tämänhetkistä Nosturin ohjelmaa ja pyrin tuomaan Nosturia tutuksi muillekin kuin raskaamman musiikin keikkakävijöille – heitä toki unohtamatta. Nosturissa nähdään jatkossa laajalla skaalalla isoja suomalaisia nimiä ja ulkomaalaisia artisteja.”

Millaista musiikkia itse kuuntelet?

”Jenkki- ja suomiräppiä sekä jonkun verran punkia ja elektronista musiikkia. Esimerkkeinä mainittakoon Jedi Mind Tricks ja Justice, ja suomalaisista ovat tällä hetkellä eniten kuuntelussa olleet JXO ja Mouhous.”

Se, mikä rikkoo Spotifyssä kuunteluennätyksiä, ei tee välttämättä samaa lippuluukulla.
– Oskari Vaittinen

Minkä bändin haluaisit ehdottomasti saada Nosturiin, jos vain tilanne sallisi?

”Rage Against the Machinen, Audioslaven, Public Enemyn ja Cypress Hillin jäsenistä koostuvan Prophets of Ragen. Bändi pyörähti tänä kesänä Euroopassa, ja olisi hienoa saada heidät ensi kerralla myös Suomeen.”

Mikä on paras koskaan näkemäsi keikka ja miksi?

”Yksi mieleenpainuvimmista on Colours of Ostrava -festivaalin vuonna 2016 päättänyt Underworld. Neljän päivän festarin päätteeksi duo loi värisyttävän tunnelman 35 000 katsojan edessä. Keikan visuaalisuus kruunasi elämyksen.”

Mikä on tilanne tällä hetkellä Elmun muuttamisen suhteen? Milloin olette siirtymässä Nosturista eteenpäin?

”Tällä hetkellä tehdään töitä sen eteen, että päästään uusiin tiloihin Suvilahteen vuoteen 2020 mennessä. Nosturissa ollaan siihen asti, kunnes kaikki on valmista.”

Millainen tilanne Helsingin liveklubeilla on vuonna 2017? Riittääkö asiakkaita, ja mitkä musiikkitrendit ovat tällä hetkellä nousussa?

”Mielestäni 2017 on ollut selvästi nuoseva vuosi, ja asiakasmäärät ovat olleet kasvussa. Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, tulevaisuus vaikuttaa erittäin valoisalta. Nykyään ihmisiä kiinnostaa se, että keikat on rakennettu jonkun teeman ympärille. Esimerkkeinä voisi sanoa vaikka tänä kesänä lanseeratun Katto auki Nosturi -konseptin, Alasti-klubi Virgin Oilissa ja G-Livelabin All Day Specials -illat. Ilolla voin seurata suomiräpin jatkuvaa nousua.”

”Laskussa olevat musiikkitrendit riippuvat niin paljon siitä, mistä näkökulmasta katsoo. Se, mikä rikkoo Spotifyssä kuunteluennätyksiä, ei tee välttämättä samaa lippuluukulla.”

Aika ajoin on puhuttu siitä, kiinnostuuko nuoriso enää livemusiikista entiseen malliin. Mikä on sinun näkemyksesi: ovatko keikkayleisöt pikkuhiljaa keski-ikäistymässä?

”Eivät mielestäni ole. Ikähaarukka keikoilla on nykyään valtava. Monesti näkee, että esimerkiksi tytär on lähtenyt keikalle äitinsä kanssa katsomaan vaikkapa Amorphista tai Egotrippiä. Minusta on tärkeää, että klubit järjestävät myös ikärajattomia iltoja. Sitä kautta nuoriso oppii käymään keikoilla.”