Hurriganesia arvostetaan Ruotsissakin: ”Heillä on paras rock’n’roll-groove ikinä”, ylistää länsinaapurin garagetrio Pascal

Kotimaansa kehutuimpiin rocklevyihin viime vuonna lukeutui Pascalin kuudes albumi Fuck Like a Beast. Oli siis aika soittaa Gotlantiin ja selvittää, mikä ihme on tuo Hurriganesia fanittava garagetrio.

Jos haluaa tietää, mikä on parasta Ruotsissa juuri nyt, kannattaa luonnollisesti kääntyä kollegoiden puoleen. Joten minä selailin läpi edellisvuoden Gaffa-lehdet ja tutkin, mistä paikalliset musiikkitoimittajat ovat intoilleet. Nopeasti esiin nousi Pascal-nimisen rocktrion albumi Fuck Like A Beast, joka sai ilmes tyessään vuolaita kehuja ja valittiin Gaffan kirjoittajien toimesta vuoden albumiksi.

Erinomaiseksi albumiksi se osoittautuukin: tummasävyistä, äänekästä ja rosoista, mutta myös tarttuvaa ja viihdyttävää autotallirockia.

Vuonna 2005 perustetun ja kuusi pitkäsoittoa julkaisseen Pascalin basisti-laulaja Manuela De Gouveia vastaa puhelimeen kotoaan Gotlannista. Jättimäinen saari on ollut kolmikon (lisäksi laulaja-kitaristi Isak Sundström ja rumpali Mimmi Skog) koti aina.

– Yritimme asua Tukholmassa, mutta siellä oli liikaa ihmisiä, toteaa De Gouveia.

Uuden albumin raflaavasta nimestä huolimatta Pascalin laulukieli on aina ollut ruotsi, tosin he tykkäävät viljellä kappaleissaan englanninkielisiä fraaseja.

– Meille se on vähän sama asia kuin että pukeutuisimme roolivaatteisiin. Kun laulamme englanniksi, se tuntuu tavallaan siltä kuin esittäisimme rockbändiä. Teemme sitä lähinnä huvin vuoksi, mutta ei se kuitenkaan mikään vitsi ole, De Gouveia pohtii.

Albumin nimi on tietenkin viittaus saman nimiseen W.A.S.P.-biisiin, vaikka musiikillisesti ollaankin siitä hyvin kaukana.

– W.A.S.P. on yksi suosikkibändeistäni, mutta tässä tapauksessa se toimii vain viittauksena siihen, kun muistaa millaista oli hengailla vanhan ystävänsä kanssa musiikkia kuunnellen.

Toinen, vähintään yhtä yllättävä, Pascal-kolmikon suosikkibändi paljastuu biisilistoja tutkaillen. Vuoden 2016 Revy-albumilta löytyvä Forever on nimittäin ruotsinkielinen cover The Lollipopsin I’ll Stay By Your Sidesta. Tosin Pascalin innoittajana on toiminut nimenomaan Hurriganesin I Will Stay -versio.

– Rakastamme Hurriganesia. Ajelemme usein autolla ympäri Gotlantia Hurriganesia kuunnellen. He soittavat niin hyvin yhteen ja heillä on paras rock’n’roll-groove ikinä! Niin moni bändi haluaa rokata, mutta Hurriganes todellakin teki sen. Joten halusimme vain kunnioittaa yhtä suosikkibändeistämme.

Pascalin musiikissa on kaikuja vaikkapa Jesus & The Mary Chainin kolkosta angstista, ja teksteissäkin viihdytään elämän synkemmällä puolella.

Onneksi on muutakin: ruotsalaiseen kontekstiin asettaen Pascalista löytyy Thåströmin perinteen vastapainoksi myös Bob Hundista muistuttavaa huumoria. De Gouveia kertookin rakastavansa ensin mainittua, mutta että he ovat sujuvasti keikkailleet jälkimmäisen kanssa.

Ironia paljastuu viimeistään Fuck Like a Beast -albumin viimeisellä raidalla Jag Hatar Allt, jossa yhtye julistaa vihaavansa miehiä, naisia, lapsia, sinua, sinun vanhempiasi, aurinkoa ja universumia. Muun muassa.

­– Pelkäsimme, että joku kuuntelisi sitä ja luulisi meidän olevan tosissamme. Mutta toisaalta ajattelen, että välillä on myös hyvä sanoa jos vihaa jotain. On ok sanoa vihaavansa vaikka jonkun vanhempia, koska joskus siltä todella tuntuu.

– Olemme vakavia ihmisiä ja haluamme, että musiikkiimme suhtaudutaan taiteellisena ilmaisuna. Jotkut lauluistamme ovat hyvin masentavia, mutta synkkyydenkin keskellä on mahdollista nähdä huumoria.

Pascal ei ole koskaan vielä päätynyt keikalle Hurriganesin kotiseuduille, mutta kovasti kuulemma mieli tekisi. Toivotaan, että keikka toteutuu, sillä Youtubepätkien perusteella luvassa olisi mahtavan äänekästä hurmosta.

Teksti: Mikko Meriläinen
Haastattelu on julkaistu Soundissa 4/22.